„Návrh se týká liniové výsadby zeleně v sedmi okolních obcích. Ty se domluvily a podaly společný plán do Operačního programu životní prostředí," vysvětluje projektová manažerka Marcela Tomášová.

Účelem projektu je výsadba stromů a jiné zeleně kolem cest, jak zpevněných tak i polních.

„Projekt bohužel nebyl zatím schválen. Dokonce jsme už uspořádali i výběrové řízení, celkově je projekt připraven k realizaci. Momentálně jsme ve fázi, kdy čekáme, jestli nepřijde ze strany programu další výzva.

„Rádi bychom ještě zkusili projekt prosadit, protože jsme na něm odvedli hodně práce," pokračuje Tomášová.

Jednotlivé obce podle Tomášové samy zvážily, kde hodlají výsadbu provést. Momentálně setrvává projekt v takzvaném zásobníku projektů a jeho iniciátoři čekají, zdali ministerstvo nevyhlásí výzvu právě pro projekty tohoto typu.

„Plán je zkontrolovaný, v hodnocení postoupil dál. Šance na úspěch existují, ale musíme počkat, jak bude postupovat Ministerstvo životního prostředí," vysvětluje projektová manažerka z Hranické rozvojové agentury.

„Původně jsme počítali, že realizace projektu zabere dva až tři roky, protože výsadba a manipulace s tak velkým množstvím materiálu přece jenom zabere určitý čas. Přičemž jsme také počítali s dvouletým obdobím následné péče o vysazené rostliny. Kdyby došlo k další výzvě a projekt bychom úspěšně rozjeli, počítáme s tím, že by byl projekt hotov okolo roku 2015," uzavírá Marcela Tomášová.

Lucie Bradová