Po vstupu do parku na návštěvníky čeká hned několik nových prvků.

Podél břehu řeky Bečvy jsou nainstalována odpočívadla s lavičkami, které ční na dřevěných molech.

Mola jsou vyvýšena tak, aby bylo dobře vidět na vodu i okolí. Právě podél břehu byly ponechány staré stromy, které poskytují dostatek ochrany i soukromí.

Novou podobu dostalo i dětské hřiště s dřevěnými prolézačkami.

„Hřiště se mi moc líbí. Vadí mi ale, že sem mohou volně psi a nikde tady nevidím koše s pytlíčky, aby si mohli majitelé po svých miláčcích uklízet. Odpadkových košů je u altánku také málo. To jsou ale asi jediné nedostatky, jinak jsem z nového parku nadšená," nechala se slyšet jedna z návštěvnic Lucie Policarová.

Majitelé psů naopak absenci zákazu vstupu psů kvitují.

„Docela se divím, že se tady mohou venčit psi. V blízkosti dětského hřiště ale svého psa pobíhat určitě nenechám,"řekl Jaroslav Holub.

Děti se mohou zabavit i v zadní části parku u kurtů, kde je instalována velká lanová konstrukce.

Po více než půlroční rekonstrukci je hranický park otevřen veřejnosti

Mezi prvky, které rekonstrukci „přežily" a jsou součástí nové koncepce, patří altán, socha Jana Husa a původní kašna, která dlouhá léta nebyla v provozu.

Promenáda kolem koryta řeky je prodloužena až za tenisové kurty, kde je zakončena moderní pergolou.

Altán i kašna navíc prošly rekonstrukcí. Bude tedy žádoucí udržet jejich stav před případnými zásahy vandalů.

„V parku instalujeme kameru a budeme také v průběhu dne v rámci běžných hlídek kontrolovat dění na místě. V prvních měsících provozu budeme park určitě monitorovat více," sdělil Přerovskému a hranickému deníku zástupce velitele městské policie Hynek Pitrun.

Po více než půlroční rekonstrukci je hranický park otevřen veřejnosti

Pro park vyčlení správce

Podle starostky města Radky Ondriášové plánuje město na 1. září větší akci pro veřejnost ku příležitosti otevření parku.

„Zároveň bychom se tak chtěli i pěkně rozloučit s prázdninami. Práce v parku jsou oficiálně hotové, ale ze začátku ještě může dojít k nějakému vylepšování," uvedla starostka.

Na otázku, zdali bude na provoz parku opravdu dohlížet k tomu určený správce, odpověděla:

„Máme dohodu s provozovatelem parku firmou Ekoltes, která bude provádět údržbu, že pro tuto příležitost vyčlení správce, který bude zajišťovat drobné opravářské a údržbářské práce a bude tak trochu dohlížet i na udržování pořádku."

Po více než půlroční rekonstrukci je hranický park otevřen veřejnosti

Stánek s občerstvením nebude

Hodně návštěvníků postrádá v hranickém parku stánek s občerstvením.

„O zřízení občerstvení v parku město neuvažuje. Lidé si mohou zajít na občerstvení k tenisovým kurtům v parku, nebo třeba na Starou střelnici. Vím, že v parku Michalov v Přerově existuje restaurace, ale náš hranický park není až tak velký, navíc každý takový zásah se musí konzultovat s památkáři. Občerstvení v parku tedy nemáme v plánu zřídit vůbec," vysvětlila záměr města Ondriášová.

Tradici nedělních koncertů v parku, kterou pamatují starší generace, město také nemá v plánu obnovovat.

„Hlavně z toho důvodu, že se tato tradice přesunula do lázní na kolonádu, kde mají koncerty úspěch. Jde nám však v prvé řadě o oživení hranického parku, a tak počítáme, že město několik takových akcí naplánuje, nebude se však jednat o nic pravidelného. Na samostatné koncerty nebo akce však bude určitě možné prostory parku využít," doplňuje starostka města Radka Ondriášová.

Lucie Bradová