Nic většího než Ekonomické fórum Polsko ani střední Evropa za celý rok nezažijí. Tisíce politiků, podnikatelů, analytiků a novinářů se už téměř třicet let sjíždělo do východopolské Krynice. V tomto roce došlo ke změně a Ekonomické fórum se po třech desítkách let přesunulo na západ – do podkrkonošského Karpacze. Mentálně však zůstalo daleko na východě.

Martin Komárek.
Sedmé město světa

Lidé napojení na dnešní polskou vládu tu často spřádali plány o strategických spojenectvích se zeměmi typu Turecka. Naopak Evropská unie tu byla v poloze nepřítele. Nejviditelnější zahraniční delegací tu byli Maďaři. A cenu Člověk roku, nejvýznamnější ocenění, které sev Polsku každoročně dává, dostal slovinský premiér Janes Janša.

Důvod je jednoznačný. Janša, přezdívaný pro své kroky ve Slovinsku „malý Orbán“, stále více podporuje polsko-maďarský autoritářský blok. Jak Viktor Orbán, tak nekorunovaný polský vládce Jaroslaw Kaczyński považují proto už Janšu tak trochu za svého.

V unijních počtech totiž spojence nutně potřebují, protože pokud by se jeden z demokracii demontujících režimů v Polsku a Maďarsku podařilo odstavit od moci, ten druhý by byl namydlený. Unie by proti němu totiž mohla použít ty nejtvrdší sankce, včetně zbavení hlasovacích práv. Už nyní přitom Polsko a Maďarsko kvůli nedodržování právního státu nedostaly stovky miliard z Fondu obnovy.

Kateřina Perknerová
Meda. A kdo dál?

Situace před maďarskými parlamentními volbami na jaře vypadá dramaticky a Orbán by podle průzkumů mohl se sjednocenou opozicí prohrát. A situace v Polsku, kde je současný kabinet Práva a spravedlnosti menšinovou vládou, je také všechno, jen ne stabilní. V této chvíli je i Janša, premiér dvoumilionového Slovinska, v evropských počtech dobrý.

Babiš se chystá do party

Andrej Babiš ještě od současných polských vládců cenu „Člověk roku“ nedostal. Se středoevropskými autoritáři hraje své hry – využívá je pro své cíle, ale drží si od nich odstup. Aby mohl přes svůj obludný střet zájmů vypadat jako „ten lepší“.

Situace před volbami, kdy Babiš otevřeně připouští vládu nejen s komunisty, ale i okamurovskou SPD, však nevěstí nic dobrého. Stejně jako Babišovy problémy s EU kvůli jeho střetu zájmů.

Martin Komárek.
Zeman se pře s Hřibem

Je pravděpodobné, že po volbách už Babiš nebude s příslušností k partě východoevropských autoritářů váhat. To zásadní, udržet si moc za každou cenu, má s nimi společné už teď.