Kábul padne za měsíc. „Optimisté“ mu dávají tři měsíce. Vládní vojáci však přebíhají na stranu Tálibánu nebo utíkají a zanechávají extremistům zbraně a techniku. První odhad je tedy pravděpodobnější.

Osud Afghánců, kteří pomáhali západním vojákům, bude krušný. V lepším případě budou zabiti, v horším umučeni. V očích radikálů jsou to zrádci a kolaboranti.

Martin Komárek.
Katastrofa přijde. Velká?

Vláda schválila program, který má pomoci asi třiceti tlumočníkům a jejich rodinám. Těm, kteří přímo pracovali s našimi vojáky. To je dobře. Otázkou je, zda bychom neměli uprchlíkům z Afghánistánu přispět ještě víc.

Američané a jejich spojenci se stali obětí mylné představy George Bushe juniora o vývozu demokracie. Bojovnou zemi klanů, kmenů a horečné víry Západ neuhranul. Naopak vzbudil odpor, podobně jako dříve sovětští okupanti. K moci se zas nejspíš vrátí pološílený spolek.

Kateřina Perknerová
Vysoká hra nepatriotů

Pro lidi, kteří se „zapletli“ s vojáky NATO nebo prostě chtějí dýchat aspoň trochu svobodně, nastane peklo. Pokud neutečou, zemřou nebo budou jejich životy navždy pochroumány.

Česko za neúspěch afghánské mise nijak nemůže. Co největší pomoc smrtelně ohroženým by však byla krásná a chvályhodná.