Není to krajská hygienička, ale politici, kteří za stav věcí veřejných odpovídají. Nemám na mysli preventivní stopku nákaze, nýbrž komunikaci s občany, přítomnost na místě, strategické rozhodování. Není divu, že obyvatelé dotčeného kraje si připadají zrazeni, opuštěni a ostrakizováni. Už od odhalení lokálního ohniska v OKD měl Adam Vojtěch jednat s daleko větší mírou empatie a předvídavosti. A tak zatímco se premiér Andrej Babiš může dmout pýchou, jak se mu daří při bruselských jednáních o fondu obnovy navyšovat částku pro ČR, doma mu to jeho lidé kazí.

Na železnici… dějou se věci

Nevyznamenal se totiž ani vicepremiér Karel Havlíček, který po sérii nehod na železnici místo okamžité prověrky pracovního a odpočinkového režimu strojvedoucích mluvil o tom, že je to běžná věc a havárie se prostě na dráze stávají. Navíc zdůraznil, že to nijak nesouvisí s jeho trojrolí místopředsedy vlády, ministra průmyslu a šéfa dopravy. Jenže souvisí. Možná nikoliv věcně, avšak politicky zcela jistě.

Cokoliv negativního se nyní stane v tom či onom resortu, půjde na vrub Havlíčkovy přetíženosti a konstatování, že jakkoli je výkonný a akční, nemůže oboje zvládnout na sto procent. Nebo snad od dětství neslýcháme, že jedním zadkem se na dvou židlích sedět nedá?

Když žert není žert