Vláda spouští novou kampaň pro očkování. Má přesvědčit nerozhodnuté, aby šli na injekci kvůli kolektivní imunitě. Zároveň se rozjelo testování neočkovaných lidí v sociálních službách. Obojí je kritizováno.

Jaká jsou fakta? Ukončenou vakcinaci má u nás zhruba pět a tři čtvrtě milionu lidí, tedy ani ne šedesát procent. Špatné to není, ale skvělé také ne. Lékaři odhadují, že deltu zastaví, jen když injekci dostane osmdesát pět až devadesát procent obyvatel.

Martin Komárek.
Jak jste to říkal, doktore? Tři dávky?

Do toho mnoho schází. Asi třicet procent zaměstnanců v sociálních službách, kteří mohou nakazit seniory nebo rizikové pacienty, není očkováno. Smrtelně ohroženo je stále kolem čtyř set tisíc starších lidí, kteří nejsou proti covidu chráněni.

Epidemie dnes v Česku sotva doutná. Katastrofa loňského podzimu, která stála nejméně třicet tisíc lidských životů, se nebude opakovat. Ale právě tragická a zoufalá čísla roku 2020 varují. Je potřeba připravit se na nejhorší.

Řeči o tom, že i očkovaní se mohou nakazit a mohou být přenašeči viru, jsou zmatečné. Podobně bychom mohli argumentovat, že i ten, kdo dodržuje předepsanou rychlost v obci, občas způsobí nehodu. Ano, leč pravděpodobnost, že se tak stane, je řádově menší, než když se řítí stovkou. A tou se obrazně řítí všichni, kdo odmítají injekci proti koronaviru.

Kateřina Perknerová
Je to kampaň. I bez štemplu

O testování neočkovaných, kteří mají na starost seniory, neveďme řeč. Když už si neuvědomují svou odpovědnost, měli by být testováni denně. Lékař si před operací samozřejmě dezinfikuje ruce, aby chránil pacienta.

Přesvědčovací kampaň pro ostatní je bohulibá věc. Lze však souhlasit s předsedou lékařské komory Milanem Kubkem, že je slabá. A i s dalším jeho tvrzením. Z medicínského hlediska je nejlepší povinné očkování pro všechny. Ano.

Tak proč na to, k čertu, nemá vláda odvahu?