Na pátečním jednání summitu Evropské unie se mnohem déle než o Ukrajině mluvilo o tom, jak se Evropská unie postaví k tomu, co se za poslední dny stalo v Číně.

Tamní sjezd Komunistické strany Číny splnil nejhorší očekávání. Čínský vůdce Si Ťin-pching odstranil pojistku, kterou jeho předchůdci dali do stanov. Aby zajistili, že se nebude opakovat hrůzovláda Mao Ce-tunga. Tedy že je zastávání úřadu prezidenta a šéfa strany omezeno deseti lety a také dosažením věku 69 let. Tato omezení  Si Ťin-pching nechal zrušit, a navíc jen pro sebe. Zajistil si tak de facto doživotní vládu a pozici vůdce, diktátora, nového císaře.

Luboš Palata
Tuhle zimu dáme. A tu příští už levněji

Čína pod jeho vedením má pak za cíl dosáhnout postavení vedoucí supervelmoci planety. Současně s tím se čínský režim dále utužuje a buduje „digitální diktaturu“. Ta pomocí kybernetických sociálních kreditů předčí v kontrole svých obyvatel vše, co vytvořil sovětský stalinismus a jiné diktatury dvacátého století.

Rozdílem oproti Sovětskému svazu je, že hospodářský růst nezajišťují Číně gulagy, ale neuvěřitelně tvrdý diktátorský kapitalismus.

Čína vsadila na to, že díky sociálnímu a ekologickému dumpingu i brutálnímu tlaku na obyvatelstvo dokáže ekonomicky Západ dostihnout a předstihnout. A že si díky ekonomickému úspěchu udrží čínská digitální diktatura nejen legitimitu doma, ale dokáže svůj systém exportovat i do světa.

Luboš Palata
Liz Trussová po měsíci a půl zbankrotovala. Británie dál padá

Nemusí se to zdařit, protože Čína bojuje s obrovským vnitřním dluhem, demografickými problémy, korupcí i nekompetentností. Přesto je třeba brát „čínský model“ jako vážného soupeře, protože Čína jako soupeře bere i nás, svobodnou západní společnost. A určitě se vyvarovat toho, abychom byli na současné Číně životně závislí. Protože v opačném případě budeme na dnešní problémy s ruským plynem vzpomínat jako na přeháňku, která předcházela skutečné bouři.