Zejména méně zkušení karavanisté mohou být překvapeni, že ne všechny kempy u nás dokážou nabídnout potřebné služby, které si cestování s obytňákem žádá. Nepotřebujete totiž jen plochu k zaparkování, ale také elektrickou přípojku, možnost pohodlného načerpání pitné vody a vypuštění vody odpadní, případně vylití chemického záchoda.

Dokonce i cestovatelé preferující kempování tzv. na divoko rádi jednou za pár dní navštíví civilizaci, aby doplnili zásoby a zbavili se odpadu. Přijedou-li pak do kempu a zjistí, že zde tyto úkony provést nemohou, jde o nepříjemnou komplikaci. 

Máme pro vás výběr kempů po celé České republice, kde se vám nic podobného nestane.

Kemp Keramika u Plzně

Na břehu vodní nádrže Hracholusky asi patnáct kilometrů od Plzně najdete kemp Keramika, ověnčený řadou ocenění a jako stvořený pro rodiny s dětmi. Navzdory hojnému pořádání hudebních akcí se zde totiž dbá na dodržování nočního klidu, dunění basů do ranních hodin se tedy netřeba obávat.

K vodě to budete mít pár kroků, ať už vás láká koupání, rybaření nebo vyjížďky na paddleboardu, možnosti výletů v okolí jen tak nevyčerpáte. Pro karavanisty je připraveno dobré zázemí a ceny v letní sezóně začínají na 290 korunách za den, v blízkosti recepce a restaurace chytíte i WiFi zdarma. 

Autocamp Sedmihorky v Českém ráji

Pro výlety do skalních měst představuje ideální základnu kemp Sedmihorky nedaleko Turnova, který byl oceněn jako nejlepší kemp roku 2020 pro rodiny s dětmi. Ty nejmenší nadchne písečná pláž, hřiště, trampolíny a minifarma se zvířaty, ze sportovních aktivit jmenujme třeba půjčovnu loděk, ping-pong nebo minigolf.

Protože Český ráj láká cyklisty, je v kempu k dispozici pojištěná úschovna kol i servisní koutek s možností mytí. Za parkování karavanu - vejde se jich sem až 70 - zaplatíte o prázdninách od 530 korun denně, v nichž už je započítáno použití elektřiny. 

Stellplatz Sněžník u Děčína 

Téměř na dohled od německých hranic najdete malický, ale okouzlující a karavanisty vysoce hodnocený stellplatz Sněžník, pojmenovaný podle nedaleké rozhledny. Ta patří k nejstarším u nás a rozhodně stojí za návštěvu, stejně jako panenská příroda v okolí. Vybavení parkoviště je moderní a myslí na všechny potřeby cestovatelů v obytných vozech.

Provoz navíc funguje zcela samoobslužně, takže vás neomezuje otevírací doba recepce. Cena parkování se účtuje od hodiny, minimální poplatek je 125 korun, potom 15 korun za každou hodinu. Spotřeba elektřiny se účtuje zvlášť. 

Camp Matyáš jen kousek za Prahou  

Co by kamenem dohodil od hlavního města se na břehu přehrady Vrané nad Vltavou nachází kemp Matyáš, který se v roce 2022 dostal mezi nejlepších 20 kempů v Evropě v anketě ACSI Awards. Stání pro karavany nabízí elektrické připojení i pitnou vodu, k dispozici je WiFi připojení, prádelna a další služby, například přítomnost nočního hlídače.

Přímo v kempu si můžete zahrát beach volejbal nebo ping-pong, půjčit si motorový člun, kolo nebo třeba paddleboard. Za parkování karavanu během prázdnin zaplatíte 650 korun za den. 

Kemp u Kukačků na Lipně

Lipno, to už je skoro malé moře, takže není divu, že láká turisty a cestovatele. Kemp u Kukačků v Horní Plané představuje vhodnou startovací pozici pro výlety do okolí a pro karavanisty má vyhrazený kompletně vybavení stellplatz DaJa. Nachází se hned vedle cyklostezky a k vodě dojdete za pár minut.

Tam už se můžete věnovat vodním sportům, plavání i rybolovu, samozřejmě pokud vás zrovna nezláká jízdní kolo nebo pěší turistika. Za obytné auto v sezóně zaplatíte 255 korun, za přívěs 145 korun, elektřina se účtuje zvlášť. 

Praguecamp v hlavním městě

I městskou turistiku je možné zahrnout do dovolené s obytným vozem. Chcete-li se během cestování Českem zastavit v hlavním městě, využijte Praguecamp na jednom z pražských ostrovů, jen kousek od centra Prahy. Pro obytná auta je připraveno 50 míst s elektrickou přípojkou. Samozřejmostí je možnost natočení pitné vody i vypuštění té odpadní, nechybí ani výlevka chemického WC.

V areálu je k dispozici také restaurace, WiFi připojení a zabezpečení v podobě noční ostrahy. Cena za parkování karavanu v sezóně začíná na 425 Kč, elektřina se platí zvlášť.

Camping Dolce kousek od Adršpachu

Držitel titulu Kemp roku 2022 v Královéhradeckém kraji se nachází poblíž Trutnova, nedaleko od Adršpašsko-teplických skal a dalších turistických zajímavostí. V kempu Dolce si můžete půjčit jízdní kola, elektrokola a dokonce i skútr, vodní nádrž zase poskytuje různé druhy vodních radovánek. Obzvlášť příhodné podmínky jsou zde pro rybáře.

Pro karavany je připravena rozlehlá travnatá plocha s elektrickými přípojkami, nechybí servisní zázemí s pitnou vodou a výlevkami. Stání obytného vozu ude v nejvyšší sezóně vyjde na 250 korun, obytného přívěsu na 165 korun, elektřina se platí zvlášť. Zajímavostí je možnost pronajmout si karavan přímo na místě a kempování si vyzkoušet.

Autokemp Vranovská pláž na jižní Moravě

V kempu Vranovská pláž hned vedle Vranovské přehrady najdete 60 míst pro karavany, z nichž všechny mají elektrickou přípojku a některé i přípojku vody. Středisko oceněné jako jejlepší kemp roku 2020 pro firemní a skupinové akce bude vyhovovat aktivnějším návštěvníkům, kteří mají rádi nabitý program.

Lanový park, půjčovna loděk i kol, letní kino, dětské divadlo i animační programy… každý den můžete zkusit něco jiného. Za parkování obytňáku v sezóně zaplatíte 450 korun.

Autokemp Merkur v Pasohlávkách

Vodní nádrž Nové Mlýny patří k nejoblíbenějším rekreačním oblastem na jižní Moravě, ať už díky velké vodní ploše, či těsné blízkosti vinic a vinařství. Výhodou proslulého kempu Merkur je hlavně velká kapacita a ohromné množství aktivit, jimž se na místě můžete věnovat. Trampolíny, kajaky, elektrokola, pumptracková dráha, vodní atrakce, na své si tu přijdou malí i velcí.

Vybírat si můžete také z různých typů kuchyně. V hlavní sezóně zaplatíte za obytné auto 320 korun na den, za přívěs 260 korun, elektřina se platí zvlášť.

Autokemp Frenštát v podhůří Beskyd

Pokud máte v plánu horské výšlapy, klidný rodinný kemp ve Frenštátu pod Radhoštěm je vhodným startovním místem. Pro karavany a obytné vozy jsou připraveny elektrické přípojky i venkovní přívody vody, k dispozici je ohniště i přístřešek na grilování, prádelna i finská sauna. Po výletě si můžete zahrát badminton nebo kuželky, děti se vyřádí na hřišti. Za parkování zaplatíte 210 korun, elektřina se hradí zvlášť.  

Stellplatz Landek Park na kraji Ostravy 

Zajímavé místo pro kempování najdete asi 5 km od centra Ostravy, na úpatí národní přírodní památky vrch Landek a v těsném sousedství Hornického muzea. Můžete zde navštívit historické šachty, svézt se důlním vláčkem ze 60. let a prohlédnout si výstavu báňského záchranářství.

Stellplatz Landek je vybaven samoobslužným terminálem, jehož prostřednictvím si zajistíte připojení k elektřině, čerpání pitné vody i vypuštění odpadu. Můžete tedy dorazit v jakoukoliv denní či noční dobu. Cena za parkování v sezóně začíná na 360 Kč. 

Stellplatz Park´n´ Wine Velké Bílovice

Parkoviště pro obytné vozy, zasazené doprostřed malebné krajiny jižní Moravy, se nachází přímo v areálu jednoho ze zdejších rodinných vinařství. Na stellplatzu Velké Bílovice najdete 30 parkovacích míst s elektřinou, pitnou vodu i výlevku, okolí plné vinic přímo vybízí k cyklistickým výletům, případně ochutnávkám zdejší produkce. Jde o klidné místo, které ocení hlavně milovníci samoty a příjemné atmosféry.