1. Vrchol Kamenec

Nejvyšší hora české části Novohradských hor se nachází půl kilometru od česko-rakouské státní hranice. Vrchol tvoří skalní hradba, na které je umístěn geodetický bod. K jeho dosažení je potřebná alespoň dobrá fyzička nebo základní horolezecké schopnosti. Na severovýchodních svazích Kamence se nachází prameniště Pohořského potoka. Z vrchu není moc velký rozhled, okolí je zalesněné, zato skalní útvary vypadají úchvatně. Po cestě ke Kamenci roste dvousetletý jehličnan zerav, který je třicet metrů vysoký a objem jeho kmene má skoro půl metru.

Ještěd je symbolem Liberce. Slavný televizní vysílač na jeho vrcholu je viditelný už zdálky a na ubytování v hotelu v jeho dolní části čeká dlouhý seznam zájemců.
Ještěd s okolím plným kuriozit: najděte spící slony i nudistickou pláž

2. Stodůlecký vrch a rašeliniště

Největší vrchovištní rašeliniště chráněné krajinné oblasti Novohradské hory má přes padesát hektarů. V roce 1992 byl vrch s rašeliništěm vyhlášený chráněným územím. V jeho blízkosti rostou mechy a lišejníky i stromy typické pro rašelinné oblasti, například borovice blatka i rašelinná a bříza karpatská. Vzácněji se zde vyskytuje i keř rojovník bahenní. Plochy mimo rašeliniště byly v minulosti využívány jako louky a pastviny.

3. Hyalitová cesta

Sklářství hraje důležitou roli v historii hor. Mnoho obyvatel novohradských osad se tímto řemeslem živilo za dob, kdy bývaly hory hustě osídlené. Dodnes můžete v přírodní oblasti najít pozůstatky po výrobě skla, zejména speciálního černého hyalitu. Vynalezl ho Jiří František August Buquoy, tamní vzdělaný hrabě. Nedaleko osady Černé Údolí najdete lesní cestu, která je zpevněná místo štěrkem právě hyalitem. Recept na něj si Buquoy vzal do hrobu, dodnes se nikomu nepovedlo vyrobit černé sklo srovnatelné kvality.

Funkcionalistická vila Tugendhat na Černopolní ulici je jednou z ikon Brna a je zapsána na seznamu UNESCO. Architektonický skvost láká domácí i zahraniční turisty na svůj neotřelý vzhled.
Brno láká na podzemí a životní styl. Do vily Tugendhat je třeba se objednat

4. Žofínský prales

Nejstarší přírodní rezervaci nejen u nás, ale v celé pevninské Evropě založil v roce 1838 hrabě Jiří František August Buquoy. Rostou v něm vzácné pralesovité porosty a další rostliny a bydlí tam významné druhy ptáků a hmyzu. Některé dřeviny jsou i stovky let staré. Rezervace je členěná roklinami a potůčky. Aby byl zajištěn nerušený vývoj pralesního ekosystému, je celý areál oplocený a nepřístupný pro veřejnost. Prohlédnout si ho můžete třeba z cyklostezky vedoucí z Žofína k Huťskému rybníku.

Novohradské hory, tipy na ubytováníZdroj: Deník

5. Terčino údolí

Romantický přírodní park v údolí řeky Stropnice založil pro svou manželku Terezii v polovině osmnáctého století hrabě Jan Nepomuk Buquoy. Park nechal osázet exotickými stromy. V Terčině, nebo také Tereziině, údolí postupně přibývaly stavby a prvky v romantickém stylu, třeba empírová budova lázní, Modrý dům a dvacetimetrový umělý vodopád. Údolí je národní přírodní památkou. Díky dobré péči je park dodnes udržovaný a zachovalý, povodně a další živly však některé budovy poničily.

U vodní nádrže Lipno na Šumavě najdete krásnou cyklostezku se začátkem i koncem ve Vyšším Brodě.
Krásy na kole: Šlápněte do pedálů a prozkoumejte českou přírodu i města

6. Nové Hrady

Město je vstupní branou do Novohradských hor. Jeho dominantou je mohutný opevněný hrad. Gotická stavba kdysi patřila pánům z Landštejna, Rožmberkům a nakonec více než tři sta let rodu Buquoyů, o jejichž historii se dozvíte na prohlídce. Cestou z náměstí na hrad neminete starou kovárnu s expozicí řemesla. Prohlédnete si dílnu, nástroje, sbírku kovaných výrobků. Příležitostně kováři předvádějí ukázky jejich práce. Dalšími zajímavostmi města jsou barokní lékárna nebo kostel svatého Petra a Pavla.

7. Poutní kostel v Dobré Vodě

Kostel Panny Marie Těšitelky v obci Dobrá Voda u Nových Hradů bývá též nazýván jihočeské Lurdy. Nachází se zde léčivý pramen, u kterého původně stávala kaplička. Ta ale přestala stačit množství poutníků, kteří sem mířili z dalekého okolí. Kostel se zářivě žlutou fasádou je vidět na dálku už od Nových Hradů. Po nedávné rekonstrukci stojí kostel jednoznačně za návštěvu.

Mám rád jídlo a gastronomii

NA ČESKOU KUCHYNI
Restaurace Baronův most v Pohorské vsi je jedinou možností k občerstvení široko daleko, navíc si tu dobře pochutnáte. Klasikami české kuchyně jako je kuřecí řízek, smažený květák, guláš a svíčková vás pohostí milá obsluha a dáte si je za lidové ceny. Jsou připravení pro pěší pocestné i okolo projíždějící cyklisty, ti si zde mohou pohodlně a bezpečně zaparkovat kolo. S restaurací je spojen penzion, kde se můžete ubytovat a vyrážet odtud na výlety do okolí.

KAM NA KÁVU
Kavárna Zámek vás potěší lahodnou kávou a širokým výběrem čerstvých domácích zákusků a sladkostí. Malá kavárna s velkým srdcem, jak kavárnu nazývají majitelé, připravuje pro zákazníky také saláty a jejich specialitou jsou karibské rumy. Přijďte se do Zámku v podhůří novohradských hor odreagovat k dobrému šálku.

Schwarzenberská knížecí hrobka u Domanína
Velkolepé, ale také strašidelné. Hřbitovy a hrobky, které stojí za to vidět

NA ITALSKOU PIZZU
Pizzerii La Picolla Italia najdete na náměstí v obci Trhové Sviny. Pizzu připravuje italský kuchař, můžete si vybrat ze skoro třiceti druhů. Dále nabízejí plněné kapsy a těstoviny. V týdnu k polednímu menu kromě pizzy a těstovin nabízejí obědová jídla i s polévkou. S restaurací je spojená i cukrárna, kde mimo jiné ochutnáte domácí Tiramisu.

KAM NA PIVO
V minipivovaru Žumberk u Nových Hradů vaří pivo tradičními rukodělnými metodami. Sládci používají hanácké slady, žatecký hlávkový chmel a vodu z pramenů pod poutním chrámem Panny Marie v Dobré Vodě. Jejich pivo má dle jejich slov nejen tělo, ale i charakter. Můžete si dát například čtrnáctistupňový tmavý speciál Černou mambu v penzionu Marie Žumberk.

Novohradské hory, tip reportérkyZdroj: Deník

Mám rád klid a pohodu

TIP NA VYHLÍDKU
Na Hradišťský vrch vede modré turistické značení z osady Hradiště blízko obce Kaplice. Na vrcholu kopce stojí dva roky dřevěná rozhledna s kovovými prvky. Má skoro třicet metrů a vede na ni sto padesát schodů. Když je vyjdete, otevře se vám krásný výhled, kopec totiž stojí osamoceně. Dohlédnete na Plechý, Vítkův kámen, Budějovickou kotlinu a celé Novohradské hory, za dobrého počasí spatříte i Alpy.

Český Krumlov je letos velkým lákadlem českých turistů.
Poutavá místa i tipy na výlety. Vychází speciál Cestování s Deníkem!

TIP NA VÝSTAVU
Tvrz Žumberk nedaleko Nových Hradů byla vystavěna na konci patnáctého století. O sto let později získala vzhled renesančního zámečku. Jejími pány byli v minulosti příslušníci nižší šlechty. Bývala reprezentačním sídlem a jádrem stejnojmenné vesnice. Dnes návštěvníkům nabízí stálou expozici lidového malovaného nábytku z jižních Čech nebo například výstavy Ryby a lidé a Rožmberkové a rybníkáři.

TIP NA WELLNESS
Wellness hotel Rezidence sídlí v paláci, který kdysi patřil rodině Buquoyů. Na Novohradském náměstí stojí už přes čtyři sta let. Nyní v rezidenci milovníky klidu a relaxace potěší bazény, finské a parní sauny a vířivky. Postarají se o vás také profesionální maséři a kosmetičky. Při čerpání klidu a zdraví vám pomůže i čistá, nedotčená příroda okolo a čerstvý vzduch.

Lenka Kročilová, Iva Kovačičová