Adventní věnec je tradiční symbol západní církve sloužící k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů adventu. Obvykle má podobu věnce ze jehličnatých větví ozdobeného 4 svícemi.

Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky, nebo asymetricky rozmístěné.

Zdobené věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce jsou používány k ozdobení vchodových dveří.

Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách, v posledních letech je nahradily věnce které se kladou přímo na svátečně upravený stůl.

Adventní neděle, jejich názvy a význam

První adventní neděle 29. listopadu
železná neděle

  • v tuto neděli se zapaluje na adventním věnci první fialová svíčka. Je to tzv. svíce proroků. Svíčka symbolizuje naději. První adventní týden je spjat se svátky svaté Barbory a Mikuláše

Druhá adventní neděle 6. prosince
bronzová neděle

  • má reprezentovat lásku a Ježíškovy jesličky. V tuto neděli by se na věnci měla zapálit druhá fialová svíce. Této svíci se říká betlémská a symbolizuje mír

Třetí adventní neděle 13. prosince
stříbrná neděle

  • v tuto neděli se slaví křesťanský svátek zvaný Gaudete, který je spjat s těšením se na narození Ježíše. Advent se přehoupl do druhé poloviny a získává více slavnostní nádech

Čtvrtá adventní neděle 19. prosince
zlatá neděle

  • v tento den se zapaluje na věnci čtvrtá svíčka, která je symbolem míru, pokoje a lásky

Pošlete nám fotografie
vašich vánoční věnců

Už máte doma adventní věnec? Vyráběli jste si jej sami? Tvořili jste také vánoční věnec na vaše dveře?

Pochlubte se a pošlete nám fotografie vašich vánoční věnců, svícnů a ostatních dekorací, kterými si zdobíte v adventním čase váš dům, byt či zahradu. Nápady na vánoční výzdobu inspirujete také naše čtenáře.

Své fotografie posílejte pod heslem Advent na e-mail: liba.matlova@denik.cz. Vaše příspěvky pak uveřejníme v rámci rubriky Čtenář reportér na webu Hranického deníku.