Loňský desátý ročník vaření kotlíkového guláše ve Skaličce s cimbálovkou se loni vydařil a mysleli jsme, že nějaký čas bude problém zajistit kuchaře a diváky.
Soutěžních týmu se přihlásilo letos šestnáct a diváku bylo také více. Nepřijely Hradčany a nesoutěžili včelaři a Peryna tým, ale Slováci z obce Nemce do Skaličky rádi přijeli.
Všech šestnáct týmu si našlo místo pro vaření a na stánek vyvěsily svá jména pro přehlednost. V jedenáct hodin nic nebránilo, aby starostka obce přivítala a představila všechny týmy a zahájila 11. ročník soutěže ve vaření kotlíkového guláše ve Skaličce.
Než budou kotlíkové guláše hotovy, uvařila starostka s místostarostou padesát litrů obecního guláše. Od jedenácti hodin se vydával a chodili sem občané i pro guláš domů. Pro jeho kvalitu byl kotel v jednu hodinu prázdný.
Ve tři hodiny se předávaly za vstupenku misky na koštování šestnácti gulášů a každý obdržel i tři žetony, které předal do připravené sklenice za nejchutnější guláše.
V šestnáct hodin odnesl každý tým talíř guláše pro hodnocení porotou a začal nalévat do misek pro všechny přítomné. Při desátém ročníku bylo kolem kotlu čtyři sta ochutnaváčů a letos nás bylo ještě o padesát více.
V sedmnáct hodin přichází starostka obce s výsledky soutěže. Komise byla složena z nehrajících týmu, kteří byli v deseti letech ve Skaličce první. Čtvrté místo obsadilo třináct týmu a postupně si přicházeli pro balíčky a poděkování a řadili se kolem starostky.
Komise se rozhodla, že mimo první tři volala týmy abecedně. Cenu veřejnosti sud piva získal Jakub Hynčica, který vyhrál tuto cenu i před rokem.
Cenu nej sympaťáka kuchaře či kuchařky, určenou diváky získal Zbyněk Stříteský z Fotříků. Třetí místo získal tým Backstreet Boys, který byl třetí i před rokem. Druhé místo získali Sokoli Skalička a první SkaLipáci.
Ceny byly půlka prasete, uzená kýta a balíček. Po hodnocení se zůstávalo a slavilo s tancem do nočních hodin.
František Pavlík
Také u vás v obci pořádáte nejrůznější akce? Pošlete nám fotky a krátký text na e-mail: tipy.morava@denik.cz. Rádi je zveřejníme na našem webu.