Připravily jsme ho ve spolupráci se Střední lesnickou školou. O formální - písemnou - stránku projektu a domluvu s lesnickou školou se postarala paní učitelka Hana Pytelová.

Děti jsme na tento den připravovaly již v předchozích dnech, kdy jsme si společně četli pohádku o lese a povídali si o přečteném příběhu.

Když nastal očekávaný den, přivítali jsme pana Marka Šubu z lesnické školy, který k nám do třídy ochotně přijel i s mnohými mysliveckými potřebami a atrapami.

Hluzovské dýně.
FOTO: Letošní úroda dýní. V Hluzově jich u Vozáků sklidili bezmála 200 kilo

Nejdříve seznámil děti s životem lesa a jeho obyvatel prostřednictvím vyprávění a obrazů, poté předvedl všechny přivezené předměty, například daňčí parohy, kůži divočáka, lišky a jezevce, atrapu myslivecké pušky – což s potěšením ocenili zvláště chlapci, myslivci používaný dalekohled, klobouky a podobně.

Vyzval děti a umožnil jim věci si prohlédnout, osahat a zahrát si s nimi některé hry.

Kdo si hraje - nezlobí aneb Ať žije retro.
Spolek žen Rouské rozdával radost opuštěným dětem z dětských domovů

Po skončení této první části projektu jsme se s dětmi vydaly do arboreta SLŠ. Nyní nastala chvíle pro aktivity v prostředí, jež sice není přímo klasickým lesem, ale jak děti poučil pan Šuba, je to taková „zoologická zahrada“, ve které místo zvířat můžeme pozorovat a seznamovat se s rostlinami z celého světa.

A tak děti získaly další poznatky a mohly si osahat stromy jako je douglaska, korkovník, jedle, ginkgo, zkusily, jak píchá nebo je hebké jehličí z různých druhů borovic, pozorně si prohlédly jedovatý tis, šplhaly na staré zbytky kmenu stromu a na vysoké rozložité pařezy, zahrály si s barevným listím všude kolem a nasbíraly spoustu přírodnin pro další část projektového dne – tvoření.

Hallowenské odpoledne a strašidelná stezka v ZŠ Potštát.
Hallowenské odpoledne a strašidelnou stezku odvahy si užili v potštátské škole

Děti po návratu z arboreta použily nasbírané přírodniny k vytvoření obrazů na školní zahradě. Podle své fantazie použily přinesené šišky, listy, jehličí, žaludy, bukvice a větve a tak vznikl obraz jelena, hájovny, zajíčka a srnky.

Aktivity děti i nás bavily a velmi se nám líbily. Věříme, že jsou děti zase o kousek blíž ve svém vztahu k přírodě. Náš projekt tak naplnil cíle, které jsme chtěly s dětmi splnit, a zároveň nám poskytl „školu hrou“ podle Jana Ámose Komenského.

Za třídu Sluníčka Mš Pohádka, Hranice
Eva Serafinová

Kroužek mladých myslivců Hranice vyčistil les.
Vyčistili jsme les! Kroužek mladých myslivců Hranice se zapojil do soutěže
Tento vláček zdobí Muzeum Hraček Stuchlíkovi v Novém Bydžově.
RETRO: Hračky z minulého století. Také jste je měli ve svém pokojíčku?