Co by měla dobrá šunka obsahovat?
 Obsah masa by měl být nejméně 90 procent
 Obsah nasycených tuků by měl být pod 5g na 100g výrobku
 Obsah soli do 2,5 g na 100 g výrobku
 Minimální množství éček. Aditiva se přidávají proto, aby byla zajištěna delší trvanlivost, některá zamezují růstu mikroorganismů, nahrazují sůl či zadržují vodu v daném výrobku. Můžete zde najít také různá barviva, nebo aromata
 Nezapomeňte se rovněž zaměřit i na množství vody ve výrobku.

Jaká šunka je tedy nejlepší?
Doporučuji si vybrat šunku nejvyšší jakosti, která obsahuje minimálně 89 procent  masa. Nejméně kvalitní je standardní šunka, obsahuje pouze kolem 55 procent masa. Menší obsah masa je nahrazen například bramborovým škrobem nebo sójovou bílkovinou.

Sběr borůvek ve východních Čechách.
Borůvky! Knedlíky, bublanina nebo rovnou do pusy. Jak je máte rádi u vás doma?

Doporučení na závěr? Nenechte se zmást cenou. Pokud přepočítáte šunky na obsah masa, ty nekvalitní bývají několikanásobně dražší v porovnání s výrobky kvalitními. Jestli na výrobcích nenajdete hodnoty pro obsah například tuků, masa, či soli, výrobek nedoporučuji kupovat.

Máte právo na úplné a pravdivé informace o tom, co konzumujete. Ještě upozorňuji na jednu věc – to, že šunka je označena jako dětská, vůbec neznamená, že je zdravější. Často se setkáte právě s opakem. Proto vždy čtěte etikety, jen tak předejdete tomu, že za velké peníze nenakoupíte předem do budoucna nepříjemné zdravotní problémy.

Mgr. Pavlína Podloučková
Odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví, certifikovaný poradce pro výživu, odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci

Kontakty: pajapodlouckova@seznam.cz, www.zdravevestrave.cz, www.facebook.com/Zdravevestrave1/, telefon: 605 300 835

Celý postup stáčení medu zachytil svým objektivem Jiří Hanzel.
OBRAZEM: Stáčení medu v přímém přenosu. Podívejte se na výrobu sladkého nektaru