Nepletete si jiřičku s vlaštovkou?
Jiřičky nevyhledávají vnitřní části budov, ale jejich obvodové venkovní stěny a proto hnízdí na balkónech, nad okny a pod různými výčnělky na fasádách obytných budov a také hnízdí na průmyslových a zemědělských stavbách.

Jiřička obecná je menší než vlaštovka a je převážně černobílá. Pouze černý vrch hlavy, krku a hřbetu má ozdoben modrým leskem. Na rozdíl od vlaštovky má také mnohem kratší ocas a výrazně bílý kostřec (spodní část zad mezi křídly a ocasem). Právě proto ji na Slovensku říkají "belorítka".

Prohlédnout si ji můžete na videu: https://youtu.be/HgjJunYiG2I

 
Jiřičky patří k našim nejběžnějším druhům, ale i přesto je může ohrozit ubývání hnízdních příležitostí a také úbytek potravy, tedy hmyzu. Každoročně k nám přilétají kolem svátku sv. Jiří a podle toho dostaly i své zvláštní jméno od našich předků.

Jiřička - pták roku
V letošním roce byla jiřička obecná vybrána Českou společností ornitologickou za ptáka roku 2020 a to právě proto, že si zaslouží naši pomoc a ochranu. Svévolné odstraňování hnízd není dle zákona o ochraně přírody přípustné, a to ani na podzim či v zimě, kdy jsou jiřičky v Africe.

Potřebujeme-li skutečně z nějakého důvodu hnízda odstranit, například pokud chceme opravovat fasádu či vyměnit okna, je třeba s dostatečným předstihem požádat orgán ochrany přírody (v případě jiřiček je to úřad obce s rozšířenou působností) o udělení výjimky.

Jiří Šafránek,
místopředseda Moravského ornitologického spolku