Akce se konala pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje, pana Ladislava Oklešťka a za finanční podpory Olomouckého kraje, města Hranic a grantového programu města Hranic.

Třináctý ročník se nesl tentokrát v duchu pohádky Ledového království. Celá akce se konala na hřišti Dukla v Hranicích. V letošním roce byla pro náš spolek situace velmi náročná, jelikož jsme se potýkaly s obavami s nemocí covid – 19. Stále jsme měli strach ze zrušení akce ze strany vlády ČR.

Nakonec se nám vše povedlo a přihlásilo se třináct dětských domovů, s velkým počtem dětí z Olomouckého, Severomoravského i Zlínského kraje. Nakonec naši akci navštívilo 248 dětí.

Letos jsme vyhlásily soutěž o nejlepší kostým princezny Elsy, Anny, sněhuláka a trolla. Do soutěže se zapojilo 146 dětí. Bylo tolik krásných masek, že porota měla opravdu velký oříšek, ohodnotit ty nejlepší.

Celá příprava trvala skoro celý rok. Vymyslet soutěže, pohádkovou tajenku nejen pro děti , ale i pro dospělé je vždy velký oříšek. Realizace akce samotné pro nás začíná již středou, kdy se naváží zboží, ceny pro děti.

Ve čtvrtek se dovezou vítězné poháry a dodělávají se kulisy, které kreslí Ilonka Dopitová, letos ve znamení krápníků a sněhuláků. V sobotu ráno přijeli vojáci z Hranic a začali se stavbou stanů a se zázemím pro děti. Další členky se podílely na doprovodném programu a jeho realizaci. Vše se chystalo na příchod dětí - ovoce, sladkosti, pitný režim.

Největším překvapením pro děti byla profesionální skupina Maxim Turbulenc, která dětem zpívala skoro 2 hodiny. Po koncertě bylo ještě focení se skupinou a autogramiáda.

Samotnou akci jsme zahájili po třinácté hodině, kde se vše připravovalo na koncert Maxim Turbulenc. Písničky právě této skupiny roztančily všechny přítomné jak děti tak i rodiče. Na závěr koncertu se předali skupině dárky od našeho spolku.

Na letošní akci se přišel podívat i pan starosta Města Hranic pan Jiří Kudláček, který poděkoval našemu Spolku žen za krásně uspořádanou akci. Pochvala a jeho slova nás velmi potěšila.

Na hřišti byl celé odpoledne dětem k dispozici zdarma skákací hrad.

V tomto roce jsme pozvali organizaci Chrti v nouzi, která se zabývá adopcí chrtů ze zahraničí. K nám přijelo patnáct pejsků se svými majiteli.

Našim cílem bylo seznámit děti s dětských domovů s těmito pejsky. Z našich návštěv v dětských domovech víme, že děti v těchto zařízeních nemají žádný kontakt se zvířaty a proto jsme chtěli právě tyto děti seznámit s těmito pejsky. Podle ohlasů, se nám právě tato myšlenka povedla na jedničku.

V letošním roce měli dětské domovy za úkol donést ručně vyrobeného sněhuláka a mohu říct, že tento úkol nebyl zrovna jednoduchý. Porota měla nelehký úkol, neboť jeden byl hezčí než druhý.

Porota rozhodla takto:

1.      místo - dětský domov Bystřice pod Hostýnem

2.      místo - dětský domov Prostějov

3.      místo - dětský domov Plumlov

4.      místo ostatní dětské domovy

 

Každý dětský domov obdržel vítězný pohár z rukou pana starosty města Hranic Jiřího Kudláčka a diplom z rukou náměstka hejtmana Olomouckého kraje pana Pavla Šoltyse.

Nádherné kulturní vystoupení měli i děvčata pod vedením Zuzanky Velické, která sklidila velký potlesk.

Letos jsme vyhlašovali i ocenění nejlepší maska princezna, sněhulák, nejroztomilejší maska. Ceny předával pan starosta města Hranic pan Jiří Kudláček, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pan Pavel Šoltys, poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pan Pavel Jelínek a paní Dalma Dočekalová.

Po vyhodnocení se všem dětem rozdaly plyšové hračky, upomínkové předměty a čekala je skvělá teplá večeře. Děti z rozjasněními úsměvy a jiskřičkami v očích se s námi loučili s poděkováním…Děkujeme za krásnou akci!!!!!

Všem patří velké poděkování, jak 7. mechanizované brigádě Dukelské tak všem sponzorům, partnerům, členkám, bez vaší pomoci, by se taková velká akce dělala velmi těžko.

Liběna Hrešková