Naražené nebo naštípnuté?

Ledové nebezpečí číhá na chodnících, okolo zaparkovaných aut, ale také na schodech, kde už pád pěkně bolí. Zákon schválnosti funguje vždy a všude, proto i při nejvyšším stupni opatrnosti nám většinou noha ujede zrovna, když to nejméně čekáme.

Co ovšem dělat v případě, kdy se i po několika dnech nemůžete zbavit bolesti kolene, ramene, loktu nebo kostrče, a stále cítíte silné pnutí při každém pohybu?

„Základem je včasná návštěva ortopeda. Často se stává, že lidé připisují bolest pouze následkům pádu a automaticky předpokládají, že po pár dnech vše odezní. Nicméně pokud se vaše situace nelepší, ale spíše stupňuje, měli byste rozhodně zajít k lékaři. Stačí jednoduchý rentgen, aby odborník odhalil příčinu a pomohl vám vypořádat se s bolestí,“ radí Michal Švec, zakladatel portálu Návštěvalékaře.cz.

„Návštěvníky našeho portálu nejčastěji trápí především akutní bolest, kdy již mají výrazné otoky, protože si naštípli při pádu kost, a kvůli tomu, že nemají úraz fixovaný do sádry nebo do dlahy, se jejich stav stále zhoršuje.“

Potřebujete prohlídku rychle? Vyzkoušejte rezervaci online

Ve všech ordinacích v současnosti posílily moderní nástroje na objednávání a třídění pacientů, ovšem kvůli nebývalému zatížení prosí lékaři pacienty o shovívavost. Vzhledem k tomu, kolik pacientů a zájemců o konzultaci a objednání se snaží každý den dovolat, telefony v ordinacích jsou téměř celý den prakticky stále obsazené, přičemž možnosti zavolání zpět ze strany personálu ordinace jsou natolik omezené, že není reálné vše zvládnout.

„Bohužel se lékařům kvůli situaci s koronavirem často stává, že pacienti ruší objednané termíny, protože musí jít do karantény, zároveň si rovnou domlouvají náhradní termíny, čímž se systém zaplňuje o to rychleji,“ vysvětluje Michal Švec, který se zabývá objednáváním pacientů přes internet.

„Na portálu NávštěvaLékaře.cz rychlým tempem přibývají nové ambulance a kalendáře lékařů s nejbližšími volnými termíny na vyšetření. Pacienti naleznou nejbližší volné termíny na vyšetření do ambulancí od praktických lékařů, přes stomatology až po urology. Největší zájem je v současné době o prohlídku od ortopedů, kde u nás vždy najdete odborníky, kteří se vám mohou v nejbližších dnech věnovat,“ popisuje Michal Švec služby portálu Návštěvalékaře.cz

Úrazů kvůli náledí přibývá

Kvůli úrazům na namrzlých chodnících jsou v současné době pohotovosti přeplněné, přičemž musí stíhat i další případy, které nesouvisí pouze s ledovou kalamitou. Při pohybu venku je proto potřeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli podle doporučení meterologů omezit vycházení ven.

Mezi typické úrazy patří především, když uklouzneme a snažíme se rukama zpomalit pád, a přibližně polovina zápěstí se potom musí operovat. Lékaři musí v důsledku náledí řešit ale i vážnější problémy jako jsou vykloubená kyčel, zlomené kotníky, zlomené prsty, nebo naražená či nalomená kostrč, jejichž léčba může trvat i několik dalších měsíců.

O portálu Návštěvalékaře.cz:
NávštěvaLékaře.cz je největší portál na vyhledávání a objednávání k lékaři v České republice a na Slovensku. Měsíčně na portálu hledá lékaře cca 500 000 pacientů v ČR a 500 000 pacientů v SR, tj. dohromady cca milion pacientů měsíčně. Pacienti na portálech hledají zejména nového lékaře, nebo kontaktní údaje na svého lékaře. Portály fungují od roku 2011.

Dagmar Schejbalová