Jaromír Zaoral se narodil v Hranicích 28. července 1930 v rodině fotografa pana Karla Zaorala, který měl svůj fotoateliér v Hranicích na rohu dnešní Čechovy ulice.

Vystudoval hranické gymnázium, vysokoškolské studium absolvoval na bratislavské univerzitě. Po letech praxe nastoupil jako kameraman do ČT Ostrava, kde působil od roku 1962 až do důchodu.

Jeho jméno pod titulkem HLAVNÍ KAMERA se řadu let uvádělo v řadě televizních seriálů a pořadů jako např: Kamenný řád, Velké sedlo, Bakaláři, Lovci beze zbraní, Děvčátko z kolonie, Bez ženské a bez tabáku a dalších.

Výstava velikonočních tradic 2023 v Galerii M+M v Hranicích.
Tip na velikonoční výstavu: Galerii M+M v Hranicích zdobí stovky kraslic

Významná jeho práce, jako hlavního kameramana, spočívala v natáčení hudebně zábavných pořadů, u kterých tvořil nedílnou dvojici s režisérem Zdeňkem Havlíčkem. Byla to řada operetních inscenací z ostravských divadel, zábavné pořady, divadelní inscenace apod.

Já jsem se s Jaromírem blíže seznámil v době, kdy jsem pracoval v tehdejším Jednotném klubu pracujících v Hranicích. Ve snaze zveřejnit činnost amatérských souborů, skupin a jednotlivců našeho města a okresu Přerov, jsem navázal kontakt s dramaturgií ČT Ostrava.

Je to tady. Mandloňový sad v Hustopečích se blíží ke svému nádhernému rozkvětu
Je to tady. Mandloňový sad v Hustopečích se blíží ke svému nádhernému rozkvětu

Napsal jsem několik scénářů, které byly natočeny, dokonce i několikrát reprízovány v letech 1975 a z počátku 1980 na programech celostátního vysílání ČT.

Hlavním kameramanem u většiny těchto pořadů byl právě Jaromír Zaoral.

Naše častá setkání pokračovala, když jsme se potkávali při natáčení TV pořadů ostravských Buřinek, kde jsem byl 7 let trumpetistou.

Přírodní park Rakovecké údolí plné bledulí.
Tip na výlet: Přírodní park Rakovecké údolí zdobí sta tisíce jedovatých krásek

Byly to hezké chvíle, kdy jsme měli možnost po natáčení často spolu posedět a popovídat si.

Jarda byl zvědavý, co je v jeho rodném městě nového a já jsem vždy se zaujetím naslouchal jeho vzpomínkám na své milované Hranice, kde prožil své dětství a mládí a kam se vždy rád alespoň na chvíli vracel.

Jaromír Zaoral zemřel 10. prosince 2022.

Bronislav Ludmila

Květná zahrada v Kroměříži.
FOTO: Květná zahrada v Kroměříži okouzlí. Nádherná byla i výstava kamélií
Svatý Hostýn láká svou atmosférou.
FOTO: Svatý Hostýn láká svou magickou atmosférou. Podívejte se