Pro náš spolek se naskytla otázka jestli vůbec bude v našich silách nadělit dětem nějaké dárečky. Nikdo nevěděl, kdy se obchody otevřou. Nakonec, po dlouhém čekání, obchody otevřely a my jsme se mohly vydat na nákupy.

Jelikož jsme se rozhodly letos navštívit dětské domovy již 19. prosince 2020, tak na nás byl nelehký úkol, podělit všechny děti v Dětských domovech Lipník nad Bečvou, Dětský domov Plumlov a Konice.

S největšími nákupy nám pomohla členka spolku Eliška Jirčíková, která přijela až z Brna. Dvoudenní maratón po nákupech nás dost vyčerpal, ale stál za to.

V sobotu, 19. prosince, předsedkyně Spolku žen Rouské, paní Liběna Hrešková a Petra Polnischova, již po dvanácté navštívily Dětské domovy. V letošním roce se nadělovalo v Dětském domově Lipník nad Bečvou a na Plumlově.

Právě v tento sváteční čas jsme chtěly splnit nejedno dětské přání a obdarovat opuštěné děti. Z Rouského jsme vyjely kolem desáté hodiny a zamířily do dětského domova do Lipníku nad Bečvou. Před domovem nás již čekala paní ředitelka tohoto zařízení, která nás velmi pěkně přivítala.

Překvapením pro nás byla návštěva nového pana hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka. Z důvodů pandemie jsme dětem daly dárky venku pod pergolu, kde byl i malý stromeček.

Po uspořádání dárků na chvilku přišly děti, převzaly si dárky a odnesly si je do domova. Rozdávání dárků se ujali pánové pan Pavel Šoltys a hejtman Olomouckého kraje pan Josef Suchánek. Nakonec se nám podařilo přivést mnoho vánočních dárků.

Po rozdání posledního dárku jsme se rozloučily a vydaly se na cestu do Dětského domova Plumlov.

V letošním roce s námi přijel 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek a jeden z partnerů našeho spolku pan Jaroslav Krajíček. Přivítaly nás nejen tety, ale i sám pan ředitel zařízení. I do tohoto domova jsme dovezly spoustu dárků, které jsme ukládaly pod stromeček.

Po zazvonění zvonečku vešly děti, které už netrpělivě pokukovaly po dárcích, které byly pod stromečkem. I tady byla velká radost z dárků. Ondrášek, jehož srdíčko si získalo naše sympatie nás objímal jakou měl radost. I tento chlapec se chtěl nejen pomazlit, ale i obejmout. Právě láska těmto dětem moc chybí.

Tety se o děti moc dobře starají, ale mateřskou lásku jim nikdo dát nemůže. Osudy některých dětí jsou otřesné. I v tomto domově na ně čekalo nejedno překvapení.

Děti a jejich reakce i tady byly úžasné. Pod stromečkem jsme nechaly dárky dětem z Dětského domova Konice, kteří si pro dárečky dojedou 20. prosince.

Po rozdání dárků jsme si s panem Slavotínkem, panem Krajíčkem a dětmi šli chvilku posedět nad nadělenými dárky. Petruška si krásně pohrála, s Ondrou stavěli spolu chaloupku, moc se jim povedla a Ondra měl strašnou radost.

Věřte nebo ne, ale byl to nádherný pocit vidět, jak si dokážou i pánové získal nejedno srdíčko právě těchto dětí. Radost dětí a jejich objetí nás vždy dohání k slzám o to víc, když Vám řeknou teto mám tě tak moc rád a nechci abys odjela. Právě tato věta nás dostala, tak, že nám ukápla nejedna slza….musely jsme slíbit, že opět přijedeme…………….

Všechny dárečky byly za finanční podpory Olomouckého kraje, Vás kamarádů, sponzorů a partnerů…….. Všem moc děkujeme.

Rozzářené oči a jejich slova nás vždy velmi dojímají………

Liběna Hrešková,
předsedkyně Spolku žen Rouské