Po oznámení bylo údajně provedeno šetření za účelem zjištění úhynu zdejších kachen. A výsledek? Rychlé umístění cedulek oznamujících zákaz krmení kachen.

Řeknu vám, to byla opravdu rychlost. Magistrát se takto rozhodl po dohodě s rybáři a myslivci. Pochopil jsem – rybářům kachny vadí, občas se zachytila některá o rybářův vlasec a několik jich bylo zmrzačeno.

Myslivci zde nesmí střílet, území lagun a Přírodní památka nepatří do tzv. honebního území. Přesto, že se jedná podle Magistrátu o rekreační oblast, tak bylo umožněno rybářskému spolku vysadit na tyto ještě nedávno chráněné vodní plochy ryby, a s tím dokonce i nepůvodní druhy.

Jak je možné, že úředníci Magistrátu města Přerova, studovaní to lidé, „skočí na špek“ členům dvou zájmových spolků a přistoupí na jejich návrhy, které jsou v rozporu se zájmem veřejnosti.

Úhyn kachen na přerovské Laguně.Zdroj: Adolf Vyhlídka

Je žádoucí aby dnešní děti byly vedeny k ochraně přírody a krajiny, k ochraně volně žijících živočišných druhů. Ve třetím tisíciletí po Kristu je lov a zabíjení v hustě obydlené zemi naprosto nepatřičnou zábavou.

Jádro pudla spočívá v podivném rozhodnutí úředníků Magistrátu města Přerova. Mnoho návštěvníků i s malými dětmi chodí krmit vodní ptactvo několik desítek let, nikdy nedošlo k žádnému úhynu kachen.

Tentokráte jedna zájmová skupina vyzkoušela novinku při „odbahňování“ a „co čert nechtěl“, uhynulo (nepochybně po této činnosti) velmi rychle zatím 12 kachen.

Mám vše zdokumentováno bezprostředně po této neblahé události, vše jsem osobně sledoval.

V současnosti se ze dvou lagun staly dva špinavé rybníky plné sinic, nevhodné k rekreačnímu koupání a odpočinku. Není nutné aby se automaticky každá malá vodní plocha stala rybníkem a sloužila k uspokojování loveckých vášní jedné zájmové skupiny.

V tomto případě se Přerov rozhodl postupovat zcela špatným směrem…

 

Adolf Vyhlídka, člen ČSOP