V pátek 10. března pozval děti i dospělé do kulturáku, aby si každý ozdobil vajíčka čímkoliv.

Kopu vyfouklých vajíček zajistila jedna z členek červeného kříže, vejce donesly také členky zastupitelstva, byly zakoupeny i vajíčka z umělé hnoty a také vejce z polystyrénu.

Paní Jaruška některé vejce doma dopředu obarvila, aby se mohly co nejdříve krášlit. Veškerý ozdobný materiál byl k dispozici v neomezeném množství. Ihned po příchodu se děti daly do tvoření.

Ženy ze Spolku Patriot pekly pecáky.
Makové, tvarohové, hruškové i povidlový. Pecáky provoněly Drahotuše

Na řadu přišlo malování fixama, někomu se zalíbilo natřít vejce tuhým lepidlem a na to nalepit proužky mašlí, nebo nalepení knoflíků.

Pěkně vypadalo nalepení peříček jako křídla nebo plyšových kuliček a z vajíčka byl hned zajíček. Také se nalepovaly vystřižené zvířátka, zajímavá technika byla natření vajíčka a to posypat mákem, vyloupanou slunečnicí, rozdrcenýma skořápkama nebo nalepit krajku či omotat vlnou na pletení.

Bylo zajímavé, jak děti uměly dobře pracovat s tavnou pistolí. Zvlášť u stolu se učila starou techniku krášlení vajec Petra a to drátkování.

Výstava velikonočních tradic 2023 v Galerii M+M v Hranicích.
Tip na velikonoční výstavu: Galerii M+M v Hranicích zdobí stovky kraslic

Vejce vypadá velice zajímavě, ale tato technika je velice náročná na cit a soustředění.

Přítomní mohli ochutnat bylinkový čaj nebo nealko nápoje, dospěláci kávu nebo víno a všichni Hraběnčiny řezy, upečeného velikonočního beránka nebo věnec z kynutého těsta.

Na akci přišlo 10 dospěláků a 11 dětí a všichni se zapojili do zdobení, aby těch vajec bylo co nejvíc, aby na stromě vynikly. A příští týden, jak pojedete nebo půjdete kolem kaple, tak kraslicovník už bude zdobit naši náves a všem se bude líbit.

Milena Rušarová, Horní Těšice

Jaromír Zaoral (na snímku vpravo) při natáčení oblíbené série Bakaláři.
Rodák z Hranic, Jaromír Zaoral, stál za kamerou Bakalářů i Velkého sedla
Výrazné halové jevy dne 15. března 2023 v Černotíně.
Barevná podívaná na obloze aneb Výrazné halové jevy nejen na Hranicku