Vytvářeli vánoční dekorace z různých materiálů, stromečky a šperky z korálků, svícny a andílky ze skla, sklenic, textilu a přírodních materiálů, věnce z vlny, přání s nitěnou grafikou. Také pekli a zdobili perníčky, vystřihovali ozdoby z papíru, vyáběli úžasné hvězdy,kočky,lyžaře, přívěsky,dřevěné kostky,či tvořili vánoční balíčky a přání na PC.

Rovněž si vyzkoušeli nové výtvarné techniky, vyhledávali informace o vánočních tradicích jiných zemí a další a další činnosti. Z dílen plných pracovní pohody si děti odnesly svůj výrobek určený k odpolednímu prodeji.

Příprava jarmarku začala hned po obědě, žáci i učitelé nachystali školní jídelnu, paní vychovatelky ze školní družiny se postaraly o její výzdobu. Všechny třídy si připravovaly své stánky, které se prohýbaly pod tíhou spousty výrobků vytvořených nejen v dílničkách, ale i v hodinách pracovních činností a výtvarné výchovy.

A pak již všichni s netrpělivostí očekávali první návštěvníky a v množství lidí vyhlíželi své rodiče, prarodiče či kamarády.

Vše bylo nachystáno už před třetí hodinou a bylo jasné, že návštěvnost bude opět veliká. Jídelna doslova praskala ve švech. Všichni obdivovali výrobky dětí, nakupovali, kolik peněženky dovolily a jak je malí, zkušení obchodníci dokázali zaujmout. Pro všechny byly připraveny odpolední dílny, mramorování a broušení skla, občerstvení, včetně tradičního punče, které připravily naše paní kuchařky ze školní jídelny.

Rodiče se mohli zaposlouchat do koled a vánočních písní zpívaných a hraných dětmi 2. stupně.

Celý den byl prodchnut vánoční atmosférou, nálada byla výborná a děti šťastné, že se jejich výrobky líbily a budou dělat radost novému majiteli. Vánoční jarmark se vydařil.

Děkujeme za velkou podporu všem, kteří se na náročné přípravě celého dne podíleli. Poděkování náleží všem zaměstnancům školy, rodičům, veřejnosti i starším žákům, kteří se pečlivě a trpělivě starali o ty mladší. Rovněž děkujeme Sdružení rodičů a přátel školy, jež tuto akci finančně podpořilo.

Rádi bychom vám popřáli klidné a příjemně strávené vánoční svátky v kruhu vašich blízkých, hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v novém roce 2020.

Za žáky a učitele ZŠ a MŠ Šromotovo zaslala Terezie Cabáková