Tentokrát zavítáme trochu dále od mých rodných Hranic, stále však zůstaneme na Moravě. Prostřednictvím fotografií se vám, vážení čtenáři, pokusím ukázat především přírodu tohoto kouzelného pohoří.

Všechny fotografie jsou pořízeny na cestě vedoucí z Červenohorského sedla na legendární chatu Šerák.

Tam i zpět budete mít v nohách něco kolem dvaceti kilometrů, což není málo. Není to tedy dvouhodinová procházka. Půlden zabere jako nic.

Luhačovice v opuštěném hávu objektivem Jiřího Barana.
FOTO Z DRONU: Luhačovice v hávu sychravého počasí. Turisté si vzali volno

Jak uvidíte na fotografiích a jak je pro hory typické, počasí se mění rychle. Mlhu mrznoucí na vousech během několika minut vystřídá jasná obloha umožňující daleké výhledy.

Kromě své délky není však cesta nikterak náročná a zvládne ji každý průměrně zdatný turista.

Potkáte i spoustu dětí školou povinných, které rodiče od mládí vedou k poznání a starají se o jejich zdatnost. V Jeseníkách najdete spoustu krásných cest a tras.

Krajinou Oderských vrchů.
Čtenáři výletují: Kolem Kozlova, k pramenům Odry či Ranošova, „zaoraným“ do země

A tyto hory nejsou jen o Pradědu. Ten je asi díky své dostupnosti nejnavštěvovanějším místem těchto hor, spoustu dalších zajímavých míst se ale nachází po celém kraji.

Lyžařům jsou jistě dobře známy sjezdové tratě, na nichž se drží sníh i dlouho do jarních měsíců, běžkaři využívají desítky kilometrů upravených stop a turisté ví, že Jeseníky mají co nabídnou v každém ročním období.

I ti, kterým možná žádná z uvedených pohybových aktivit nic neříká, však třeba znají Priessnitzovy lázně v městě Jeseník, jiní navštívili Dlouhé stráně, obdivuhodné technické dílo sloužící k výrobě elektřiny.

Zámek Holešov otevřel za skly arkád výstavu betlémů.
Tip na výlet: Zámek Holešov zdobí za skly betlémy i z tovačovské řezbářské školy

I v podhůří najdeme spoustu zajímavostí. Velké Losiny s jejich papírnou a historií spjatou s čarodějnickými procesy jsou zase přitažlivé pro milovníky historie.

Přiložené fotografie tak ukazují jen malou část z nepřeberné mozaiky přírodních krás a zajímavostí tohoto kraje. Pojďte tedy nahlédnout.

Karel Machyl

Zbořilův betlém na výstavě Vánoce na zámku v prostorách Muzea Komenského v Přerově.
Kalendář adventních akcí: Vánoce ve zvonařství nebo na zámku, koncerty i pohádka