Pacienti, kteří jsou ubytováni v LD Janáček- A nebo Janáček-B se proto musí z oken či balkónů svých pokojů dívat na její neutěšený stav. Taktéž korzující návštěvníci lázní i náhodně procházející se turisté a v neposlední řadě i Hraničáci.

V tomto kdysi velice pěkném domě, jehož atraktivní byty byly léta vedeny jako podnikové pro pracovníky(ce) lázní, bydlelo trvale několik desetiletí 6 rodin + ještě tam byly i pokoje pro pracovnice lázní (ficky, kuchařky a servírky), celkem v ní žilo asi 25 až 26 nájemníků + dílna malíře a natěrače lázní byla v dřevěné nástavbě (nad jedním z původních bytů, ve kterém tehdy bydlela velice slušná a opravdu čistotná cikánská rodina se 3mi malými syny, později pak byla z bytu dílna čalouníka a nakonec takový útulný a vkusný bar.

Vernisáž výstavy Ludmila Kočišová – Kouzelná zákoutí.
Kouzelná zákoutí Hranic výtvarnice Ludmily Kočišové rozzářila Starou radnici

Poprvé jsem svými fotografiemi chátrajícího objektu upozornila vedení lázní před 10ti lety = 4.7.2012, jelikož lázně léta i tento dům ‚obhospodařovaly‘, následně, cca do roka = červen 2013 pak objevila reportáž Ostravské televize (viz článek i video) Ústavní soud potvrdil legálnost církevních restitucí — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz) https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1094378-ustavni-soud-potvrdil-legalnost-cirkevnich-restituci

V roce 2015 pak zvala k účasti ČT1 = do pořadu Michaely Jílkové Máte slovo = na téma: Církevní restituce – Slouží vrácený majetek lidem? Máte slovo s M. Jílkovou - Máte slovo s M. Jílkovou | Česká televize (ceskatelevize.cz) https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/215411030520009/

Zareagovala jsem a překvapivě tam byla i pozvána, ale protože je pořad vysílán v přímém přenosu v noci, účast nepřicházela do úvahy. Jako poslední štace zbývalo ještě upozornit laxní diecéze: psala jsem v roce 2016, později pak ještě jednou = v prosinci 2020 na dvě = na pražskou i olomouckou, z pražské mi odpověděli!!! že dům spadá pod olomouckou diecézi, z té se ale neozval nikdo!!!!

Legendární skupina Tango Miroslava Imricha vydala nové album Tango Živák 2022.
Pamatujete na legendární skupinu Tango? Její nové album nese stopy Hranic

Po Listopadu 89 bylo v Teplicích nad Bečvou vráceno v restituci několik objektů (dříve ve všech podnikové byty), které šly do soukromých rukou fyzickým osobám a po rozsáhlých rekonstrukcích jsou v provozu.. Pouze jeden z nich byl vrácen ‚organizaci‘ = církvi, konkrétně Olomoucké diecézi a ten se stále nachází v tak žalostném stavu, v jakém je od času převzetí.

Penzionů je v Teplicích dost, zato bytů je všude a stále nedostatek!!! Přitom lázně fungují jak fungují, ke své škodě ale odbouraly ambulantní léčbu, takže jim unikají peníze od místních aspoň za procedury, kteří by rádi docházeli i dojížděli právě jen na ty procedury. Takže ubytování je vhodné jen pro pacienty z daleka.

Zájemci z celé republiky mohou přijít 16. února darovat krev do Tyršova domu v Praze.
Sokol slaví 160 let. Jubileum připomene hromadným odběrem krve v Tyršově domě

Je to velice žalostný pohled na dům, který den ode dne ‚odchází‘ a doslova hnije !!!! přitom - církev se vehementně domáhá vrácení svých pozemků i budov = těchto 12 fotografií je z roku 2012 (čili dnes je stavba v daleko kritičtějším stavu) !!! a denně se na něm zub času víc a více podepisuje!! Není to pro církev už pořádná ostuda??

Snad jsem koncem roku 2021 měla nakonec trošku štěstí — v Olomouci jsem totiž našla kontakt na kompetentní a velmi seriózní osobu a tak jsem se obrátila na ni. Prý se diecéze chystá dům opravit - ale kdy - zmíněno nebylo. Asi bych celý objekt co nejdříve opravila a vrátila mu zpátky jeho atraktivní byty, jedině tak by z něho plynula od nájemníků pravidelná platba, popř. později bych dala všem možnost k odkupu bytů, aby pak v domě pracovalo SVJ (Společenství vlastníků jednotek).

Na kraji vesnice v blíže neurčeném regionu, který  je odříznutý od světa nedostatkem spojů, chátrá zarostlá vila.
Prázdno. Sladký život ve vile pokryl prach. Zbyly staré fotky, nábytek i hračky

Myslíte si, že se ledy konečně pohnou? Jsem optimista a věřím, že se církev ‘chytne už konečně za nos‘, je načase!!!! Když dokázali soukromníci = jednotlivci!!! zprovoznit ostatní zrestituované domy, aby to takové ‚těleso‘, jakým církev je, nezvládla??

Hana Dostálová, Hranice

V roce 2002 přijel Miroslav Zikmund na léčení do lázní Teplice nad Bečvou.
Vzpomínka na Miroslava Zikmunda. Před 20 lety se léčil v Teplicích nad Bečvou