Bábovka s vaječným koňakem


200 g povoleného másla

250 g cukru krystal

250 g polohrubé mouky

1 kypřicí prášek do pečiva

3 vejce

3 lžíce mléka

200 g mletých (nebo nasekaných) vlašských ořechů

lžička mletého badyánu

300 ml vaječného koňaku

1 tabulka čokolády (hořké nebo na vaření)

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy


Postup:
Povolené máslo utřeme s cukrem do světlé pěny. Poté přidáme celá vejce a znovu utřeme těsto.
Vedle si smícháme polohrubou mouku s kypřicím práškem, směs přidáme do těsta. Promícháme.
Nakonec přidáme najednou 3 lžíce mléka, nasekané oříšky, mletý badyán, vaječný koňak a nastrouháme čokoládu. Vše spojíme do hladkého těsta.
Vymažeme pečlivě bábovkovou formu máslem, aby nezůstalo žádné místo bez tuku, pak vysypeme jemnou strouhankou a nakonec do formy nalijeme těsto.


Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu. Po vyndání z trouby necháme chvíli bábovku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Pocukrujeme a necháme vychladnout.

Maxijedlík Jaroslav Němec