„Ve spolupráci s Klubem rodičů a přátel školy jsme připravili pro měsíc únor soutěž, která byla určena všem žákům a rodičům naší školy. Třídy i jednotlivci soutěžili v krokování,“ vysvětluje Gabriela Heryanová, zástupkyně ředitele.

„Těší mě, že se do soutěže zapojila nejen polovina žáků naší školy, ale také mnozí rodiče a učitelé. Pro děti to byla výborná motivace,“ říká Petr Zbořil, ředitel školy, který se soutěže také zúčastnil a zařadil se mezi nejlepší sportovce učitelského sboru.

Prvenství mezi pedagogy získala Eva Prinkeová, která je ve škole rovněž výchovnou poradkyní. Je tak žákům opravdovým vzorem.

„Mám ráda výzvy, a tato soutěž výzvou vážně byla!“ usmívá se Eva Prinkeová a dodává: „Denně jsem nachodila 15 až 30 kilometrů. Za ty tři týdny jsem ušla 325 kilometrů. Nejvíc mě bavily dlouhé večerní procházky, kdy si člověk pročistí hlavu. I ten spánek je po takové procházce mnohem lepší!“

Úžasný výkon podala i Hana Grulichová, kterou k chůzi motivují její zvířecí miláčci: „Mám chovatelskou stanici psů cane corso a velkou zahradu. Jen kolem svých psů nachodím spoustu kroků každý den. Když se k tomu přidají víkendové výlety, těch nachozených kilometrů je za týden dost.“

Soutěž však byla určena samozřejmě především žákům. Ti soutěžili za třídní kolektiv, ale i jako jednotlivci. Motivací jim bylo samotné zábavné soutěžení, ale i odměny vítězům – například fitness náramky či dort pro celou třídu.

Mezi nejlepší kolektivy v soutěži patří třída 8. A, třída 4. A, na třetím místě třída 3. A, stříbro získala třída 6. A a vítězem se stala třída 6. B. Všem patří velká gratulace!

Mezi jednotlivci byli nejúspěšnější tito žáci: Nikola Brázdová z 6. A, Adam Tkadlčík z 8. B, František Bršťák z 6. C, Anita Tkadlčíková z 6. B a Štěpán Děrda ze 7. B.

„Nejvíc jsem nachodil s mámou a tátou při procházkách k přerovské Laguně nebo při procházkách v lese,“ říká František Bršťák, jenž se umístil na 3. místě.

Pohyb na čerstvém vzduchu má ráda i Anita Tkadlčíková, která získala 2. místo: „Nejvíce kroků jsem nachodila o víkendech s rodinou na horách. Byli jsme v Beskydech na Pustevnách a Radhošti, v Jeseníkách na Pradědu. Nejvíce kroků za den jsem měla při procházce z Koutů nad Desnou po sjezdovce až na přehradu Dlouhé Stráně, to jsem měla 30 000 kroků. Taky jsme byli na rozhledně Maruška na Trojáku. A každý den jsem ještě chodila bud' s kamarádkou, nebo s rodiči po Přerově. Byla jsem i v Bystřici a v Karlovicích, kde mám babičky a dědu. Hodně mě to bavilo a dál v dlouhých procházkách pokračuju.“

Štěpán Děrda, vítěz mezi jednotlivci, se také podělil o svoje zážitky ze soutěže: „Asi nejvíce kroků jsem nachodil na naší zahradě a doma. Soutěž mě hodně bavila, protože hodně rád chodím. Někdy se tomu i rodiče diví a ptají se: Proč pořád chodíš?!“ směje se a dodává: „Na dlouhém výletě jsem byl hned první den – chodilo se po Přerově a šlo se i do Kozlovic. Několikrát jsem pak v dalších dnech prošel celý Přerov a chodil bobovat.“

Za třítýdenní sběr podkladů a sčítání kroků všech účastníků je třeba velice poděkovat paní učitelce Michaele Poláškové, která se ujala této organizační stránky věci.

„V současné době se jedná o zpestření každodenního stereotypu a chůze patří k jednomu z nejzdravějších pohybů člověka. Chceme, aby naši žáci neseděli a nepracovali celý den jen u počítače, ale aby se také v rámci režimu dne zapojili do nabízených pohybových činností,“ uzavírá Petr Zbořil, ředitel školy, který žáky v budoucnu bude směrovat k dalším podobným aktivitám.

Lenka Neterdová