Možná, že i vy řešíte opakovaně problém s tím, že prostě po svátcích máte vždycky nějaké to kilčo navíc. Jaký by to byl pocit, kdyby to bylo tentokrát úplně jinak? Mohli byste si pochutnávat na dobrůtkách a přitom by se vaše váha nehnula ani o kilo směrem nahoru. Není to snad sen skoro každého z nás? Opravdu existuje něco tak zázračného? Jednoznačně ano. Jedná se o křížalky.

 Co to je? Sušená jablíčka, která stačí pouze zbavit jádřinců, nakrájet na plátky a usušit. Plody není nutné zbavovat slupky, ba naopak, ve slupce se nachází mnohé důležité živiny. Ovoce krájíme na plátky a klademe vedle sebe. Kousky by měly být v ideálním případě stejně velké, aby sušení bylo rovnoměrné a vše bylo usušené zhruba ve stejnou chvíli.
 Jak se suší? Například v troubě, na radiátoru či v sušičkách. Já osobně preferuji sušičku, která je praktická, nemusíte nic hlídat, jen nastavíte potřebnou teplotu dle návodu výrobce a je to. I chuťově jsme s manželem naznali, že se nedají srovnat oproti jiným způsobům sušení. Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají žlutohnědou barvu.

 Čím jsou pro nás to zdravé? Sušené ovoce obsahuje minerály, vlákninu a vitamíny. Jsou rychlým zdrojem energie. Je to ta nejlepší varianta místo běžných sladkostí, které nám škodí a způsobují nadváhu.
 A co skladování? Nasušené ovoce skladujeme následně například ve skleněných, dobře utěsněných, nádobách, nejlépe v chladnu, temnu a v suchu. Při správném skladování vydrží křížalky klidně i dva roky.

 Jak se konzumují? Křížalky lze konzumovat samostatně nebo k jakémukoliv chodu, tedy přidat do jogurtů, müsli, buchet, koláčků aj. Můžete si z nich udělat i lahodný teplý nebo studený čaj. Propláchnuté křížaly se zalijí vodou a vaří se skoro do změknutí. Po přecezení se mohou ochutit medem a citrónovou šťávou nebo je prostě nechte jen tak bez dochucení.
 Pozor na kvalitu! Pokud si je chcete koupit v obchodě, dávejte si velký pozor na kvalitu. Často bývají doslazované, což zničí náš vytoužený efekt nepřibrat a přidávají se do nich i pro naše tělo látky nepříznivé jako například konzervant oxid siřičitý. Dává se do sušeného ovoce kvůli trvanlivosti, dodává jim „lákavou“ barvu. Negativně se však projevuje na kvalitě i chuti výsledného produktu. Chemického ošetření se zcela nezbavíte ani jeho omytím. Oxid siřičitý navíc může mít pro lidské tělo negativní dopady pro představu – bolesti hlavy, zažívací problémy, ekzémy, astmatické stavy apod.

 
Není paráda, že už naše babičky a prababičky znaly tato tajemství a my máme možnost je zase společně objevovat a zkoušet jejich přínosný vliv nejen na nás, ale i na našich dětech?

Pavlína Podloučková

Odborný pracovník v ochraně veřejného zdraví; Certifikovaný Poradce pro výživu; Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci