V posledních měsících přibývá lidí, kteří hledají pomoc odborníků na závislosti. „Zaznamenali jsme zvýšený zájem o služby našeho centra. Oproti normálnímu stavu počet případů navýšil asi o polovinu,“ řekl Klíč.

Příčinou je podle něj současná situace kolem pandemie Covidu-19. „Je znát, že jsou teď lidé více depresivní a k alkoholu se uchylují pro krátkodobou úlevu,“ uvedl. Na lidi podle jeho vyjádření zároveň doléhá možnost ztráty zaměstnání, hrozba nákazy vlastní nebo někoho z rodiny a všeobecná nejistota.

Irena Sokolová z Brna se snaží k současné situaci přistupovat pozitivně. „Je třeba udržet si optimismus. Snažím se být aktivní a nepřemýšlet nad černými scénáři, které se často hrnou z médií a internetu. Nemyslím si, že by svůj strach měli lidé řešit alkoholem,“ komentovala.

Revitalizace komunikací v Husově čtvrti v Rosicích. Ilustrační foto
Developeři v Rosicích pod kontrolou? Chystají tam pro ně zásady pro výstavbu

Uzavření restaurací situaci s nepřiměřeným pitím alkoholu paradoxně zhoršilo. „V restauraci má člověk jasný přehled kolik toho vypil. Zároveň ho omezují ceny alkoholu. Z praxe víme, že v současnosti je běžné, že se domluví přátelé nebo sousedé, nakoupí levný alkohol ve velkém množství a popíjí doma,“ řekl Klíč.

Zákaz nočního vycházení a zavřené restaurace naopak zjednodušili práci městským strážníkům. „Současná opatření se odrazila v poklesu počtu případů lidí, které bylo nutné převézt na záchytnou stanici. Za listopad jich evidujeme zhruba osmdesát, loni to za stejné období byl přibližně dvojnásobek,“ vyčíslila mluvčí strážníků Markéta Skřivánková.

Ve středu Rovnost informovala o spícím muži v tramvaji, který po přivolání strážníků nadýchal skoro pět promile. Podle mluvčí Skřivánkové jsou tyto případy spíš výjimečné. „Strážníci řeší případy spojené alkoholem několikrát za den. Ve většině případů ani není třeba volat lékaře. Naopak si podnapilého převezme do své péče někdo z příbuzných,“ uvedla.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Oblečený byl jen v roušce. Onanista v autě vyděsil mladou ženu

Právě tlak rodiny může být i důvodem, proč Brňané ve větší míře vyhledávají pomoc odborníků z A Klubů. „Teď, když jsou lidé víc spolu doma, rodinní příslušníci víc vnímají jakým způsobem a kolik někdo z jejich blízkých pije. Rychleji rozpoznají, že něco není v pořádku, a můžou začít problém řešit,“ myslí si Klíč.