Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek 23. července ohlásil zavedení nových opatření, platících od soboty 25. července.

„Kvůli zabránění šíření viru bude povinné nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s více než stovkou účastníků, i na svatbách a pohřbech. Nařízení platí především pro organizované koncerty a párty, nevztahuje se to na kluby a restaurace za běžného provozu. Od pondělí 27. července bude omezena i kapacita vnitřních akcí ze současné tisícovky lidí na polovinu, tedy 500 účastníků,“ informoval ministr. Jenže jak se ukazuje,veřejnost přestává vládním nařízením rozumět a neví, jak se zachovat a co lze v nejbližší době očekávat.

„ Lidé se chodí se ptát k nám. Takže jim říkáme, ať si na kulturní akce u nás berou roušky raději všude,“ dozvěděli jsme se v informačním centru v Telči. Na tamní zámek návštěvníky bez roušky nepouštějí vůbec. V Telči je nově otevřená expozice železniční dopravy a tam také bez roušky nikdo nesmí.

Telč v současné době hostí jednu z největších kulturních akcí, hudební festival Prázdniny v Telči. 

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.
Místo Babiše Havlíček. S obcemi se o úložišti bude bavit ministr, ne premiér

„Festival rušit nebudeme, ale já se nedivím, že veřejnost je zmatená. U nás v Telči se míchají dohromady krajská nařízení hygieny a nařízení ministerstva zdravotnictví. Takže abych to shrnul. Festival bude, ale návštěvníci našich akcí by měli mít s sebou roušky. Limit tisíc osob nás netrápí, na našich akcích se sejde tak polovina lidí,“ sdělil spolupořadatel a dramaturg festivalu Vojtěch Kolář.

Jak upřesnil, ani omezený počet 500 lidí na kulturních akcích festival neohrozí. „Omezení platí pro pořádání vnitřních akcí. To je podstatné. V tom opět veřejnost asi tápe, ale my hygienická nařízení sledujeme pečlivě. Náš festival se koná pod širým nebem a jednotlivé scény jsou dostatečně daleko od sebe,“ upřesnil Kolář.

Další velkou akcí jsou Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou. Ty začínají od úterý 28. července. „U nás zvoní telefony od rána, dveře se netrhnou. Nejvíc dotazů je právě na téma folkových prázdnin,“ sdělila v pátek 24. července dopoledne Kateřina Roušová z městského kulturního střediska v Náměšti a dodala: „Folkové prázdniny rušit nebudeme. I když příští týden může být všechno jinak. Aktuální situace je taková, že návštěvníkům pouze doporučíme, aby si na akci vzali roušku. Žádná další omezení nechystáme a čekáme, co bude dál.“

Víkendová pouť v Náměšti o víkendu 25. až 26. července se konat bude. Divadelní představení pro děti, koncert smyčcového orchestru CANTORUM, Oldies diskotéka i nedělní vystoupení Polužanky se uskuteční venku, počet osob pro venkovní akce není omezen. „Roušku na venkovní akci mít není nutné, ale doporučujeme mít ji s sebou pro všechny případy, za deště a nepříznivého počasí se všechny pouťové akce ruší,“ upřesnili pořadatelé z Městského kulturního střediska.

V sobotu 25. července se měla konat v městečku Havlíčkova Borová na Havlíčkobrodsku sportovní akce Borovská desítka. Deset kilometrů na trati okolím Borové, část výtěžku akce chtěli pořadatelé věnovat na dobročinné účely. Navíc letošní ročník byl jubilejní, desátý. "Běh se ruší, stejně tak se ruší večerní taneční zábava.Důvodem je zhoršující se epidemiologická situace a ochrana zdraví účastníků i obyvatel Borové.," vzkázal za pořadatele Zbyněk Zelený.Pro všechny dopředu přihlášené má pořadatel připravenou volnou vstupenku 1+1 do Městských lázní Nové Město na Moravě.

Stavba obchodního centra Aventin.
Aventin v Jihlavě dobře zapadne do přírody. Otevřít by měl do Velikonoc

Nekoná se ani Léto s párou v Třešti. Parní léto 2020 bylo zrušeno. Doprovodný program, který se měl v Třešti na nádraží konat ve dnech 26. 7. a 8. 8. se neuskuteční. Bude ovšem možné prohlédnout si Muzeum Tesla. Akci pořádalo město Třešť a Společnost telčské místní dráhy ve spolupráci s Divadelním spolkem Karel Čapek.

Ministerské rozhodnutí nemile zaskočilo pořadatele velké výstavy květin v Pohledu na Havlíčkobrodsku, která začíná v sobotu 25. července. „Investovali jsme do výstavy dost peněz. Je skutečně bohatá a na úrovni. Teď se bojíme, že návštěvníci kvůli viru nepřijdou,“ povzdechla si Jitka Neuwirthová z pohledského svazu zahrádkářů. Jak dodala, výstava se určitě neruší, ale návštěvníci si mají vzít roušky, pořadatelé zajistí dostatek dezinfekce. Vstupy s rouškami platí i v muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, stejně tak by návštěvníci měli podle zaměstnanců pelhřimovského muzea muzea použít dezinfekci.

V době jarní pandemie koronaviru v Havlíčkově Brodě omezili provoz městské hromadné dopravy a cestující směli do autobusů jen s rouškou. Podle Lubomíra Hepnera, který má na starost provoz městských autobusů se zatím podobná opatření nechystají. „O žádných omezeních nevím. Nikdo nám nic takového nenařídil. Autobusy dezinfikujeme ozonem neustále. S tím jsme od začátku epidemie nepřestali a v autobuse mají cestující k dispozici dezinfekci,“ sdělil Hepner. Jak upřesnil starosta města Jan Tecl, vedení brodské radnice sleduje situaci, ale zatím žádná omezení nechystá.

Jihlavští fotbalisté (v modrém) budou v nové druholigové sezoně hrát pod taktovkou nového kouče Aleše Křečka.
Vysočina má nového trenéra! Tým převezme Křeček

Nasaďte si prosím roušku. Takové pravidlo zavede ve své provozovně od pondělí 27. července kadeřnice Markéta Váchová z Havlíčkova Brodu, i když, jak zdůrazňuje, velice nerada. „V roušce se češe a stříhá špatně. To platí pro nás i pro zákaznice. Jenže tady jde o zdraví. Jak moje, tak i mých zákaznic. Možná bych snad byla radši, kdybych musela kadeřnictví zavřít, než tohle,“ povzdechla si kadeřnice. Například optik Zdeněk Čermák z Havlíčkova Brodu po zákaznících roušky žádat nebude. „Považuji to za zbytečné. Když si u mě zákazník zkouší brýle, stejně si roušku sundá,“ podotkl optik.