Na pivo s přáteli se chystá například Brňanka Alice Holubová. „S kamarády jsme se naživo neviděli víc než měsíc. Nemůžu se dočkat, až si sedneme u piva. Přes online hovor to prostě není ono," těšila se.

Kadeřnictví otevřela 11. května i Jarmila Šlesová z brněnských Vinohrad. Od šesti ráno stříhala zákazníky. Podle ní se ve štítu a roušce pracuje špatně.
Fénování je v roušce a se štítem problém, říká kadeřnice po dvouměsíční pauze

Od sedmnáctého března vaří polední menu ve své restauraci Včelařský dvůr v turisty vyhledávané Lednici na Břeclavsku Roman Češka. Dosud však směl jídla vydávat pouze přes okénko. „Už bylo načase, abychom venkovní zahrádku otevřeli. Podle mě k tomu ostatně mělo dojít už dřív. A to v okamžiku, kdy se otevřely hobby markety, kde se sdružovaly stovky lidí,“ myslí si Češka.

Podnik musel zrušit veškeré naplánované akce, zájezdy, firemní party nebo narozeniny. Svatby pak přesunuli vesměs na podzim. „Kromě toho jsme propásli největší kšefty, kdy je v Lednici hodně turistů. A to jsou Velikonoce a dva prodloužené víkendy – prvního a osmého května,“ popsal restauratér.

Koronavirus, ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Venku bez roušky. Podívejte se, jaká pravidla a tresty nově platí

S dodržováním hygienických nařízení podle něj problém mít nebudou. „Stoly máme v dostatečné vzdálenosti od sebe i za běžného provozu. Nyní jsme je posunovali snad jen o deset centimetrů. Stoly dezinfikujeme pokaždé, když zákazníci odejdou. V tomto se pro nás tedy nic nemění. Na toaletách má být podle předpisů dezinfekce. Tu jsme umístili před vstupem na ně i dovnitř. No a nádobí? To dezinfikujeme v průmyslové myčce,“ popsal Češka.

Kuchař Milan Václavík připravuje na zahrádce U kouřícího králíka v Brně grilované steaky, mexické tapas i hamburgery.
Šéfkuchař na zahrádce griluje tapas i steaky. U plotny nestál tři měsíce