Úřady práce v Pardubickém kraji aktuálně registrují přes tři tisíce volných míst ve stavebnictví, na dva a půl tisíce z nich jsou kladeny minimální nároky na vzdělání. „V Pardubickém kraji je v současné době kolem 25 tisíc volných pracovních míst, proti tomu je zhruba devět tisíc uchazečů o zaměstnání,“ konstatoval ředitel krajské pobočky úřadu práce Petr Klimpl s tím, že nepoměr mezi poptávkou a nabídkou prohloubil výpadek pracovníků ze zahraničí kvůli covidu.

Díru na pracovním trhu již pocítila některá města, když horko těžko nebo marně hledají dodavatele stavebních zakázek. Své zkušenosti s tím má i odbor investic na chrudimském městském úřadu.

„Problémy s nedostatkem dělnických a řemeslnických profesí ve stavebnictví pociťujeme. Do výběrových řízení se hlásí méně firem, někdy jenom jedna nebo žádná, takže je nutné tendry opakovat. Některé také přesouváme až na únor příštího roku,“ uvedla Sylva Drašnarová z Městského úřadu v Chrudimi.

Trhy nejsou, kozy ale dojí stále.
Trhy nejsou, kozy ale dojí stále

Ceny zakázek rostou

Chybí-li ve výběrových řízeních konkurenční prostředí, ceny veřejných zakázek rostou. „V současnosti je občas problém při shánění řemeslníků na menší zakázky, jedná se hlavně o klempíře, tesaře, instalatéry a další profese. Na větší zakázky se firmy hlásí, ale s vyššími cenami oproti minulým rokům,“ uvedl mluvčí Litomyšle Michele Vojáček.

Zkušenosti s dodavateli jsou ale různé. „Při výběrových řízeních město Svitavy podobné nedostatky nerozeznává. Deficit dělníků ve stavebnictví se projevuje spíše při samotných realizacích ze stran zhotovitelů, kteří tak mají problémy dodržet časové lhůty a harmonogramy staveb,“ konstatoval mluvčí Svitav Jiří Johanides.

Ani pardubický magistrát nemá problém s tím, že by mu dodavatelé staveb chyběli, „Do výběrových řízení se hlásí zhruba ve stejném rozsahu jako před vypuknutím koronavirové pandemie,“ uvedla mluvčí Nataša Hradní.

Nedostatek stavebních dělníků netrápí ani Českou Třebovou. „V posledních měsících registrujeme spíše příbytek účastníků ve výběrových řízeních. Ještě na jaře přitom bylo běžné, že se do výběrového řízení přihlásila jedna nebo dvě firmy, nyní se však již většinou počet přihlášených pohybuje nad číslem pět,“ dodal mediální asistent města Jiří Holý.

Ilustrační foto
Zadržení pachatelé krádeže tvrdili, že v Polsku se to může

Naplněné kapacity

Také v Ústí nad Orlicí ve druhém pololetí roku zaregistrovali menší počet uchazečů o vypsané veřejné zakázky. Starosta to však připisuje faktu, že stavební firmy si udržují stabilní počet zaměstnanců a ke konci roku již mají naplněné kapacity.

„Například na rekonstrukci chodníku v ulici Mazánkova se nám do výběrového řízení přihlásila jedna firma. Výběrové řízení na stavbu kolumbária na ústeckém hřbitově jsme museli opakovat, protože v první výzvě se nepřihlásila žádná firma, v té druhé jedna. Podle mého názoru to trošku souvisí s tím, že vypisovat veřejné zakázky ve druhé polovině roku, kdy je stavební kapacita naplněná, je vždycky složitější. Už není takový zájem uchazečů jako na jaře nebov zimě,“ konstatoval starosta Ústí Petr Hájek.