K události došlo po osmé hodině. Byl vyhlášen traumaplán stupně 2C, což je vyšší než 2. stupeň, jelikož došlo ke zranění více než padesáti osob, všichni cestující jsou už z vlaků venku. 

Podle informací z místa záchranáři stále hledali druhého strojvedoucícho, který řídil Západní expres. "Jednu osobu, doposud pohřešovanou jsme již nalezli. Bohužel nejeví známky života, hasiči budou muset tělo vyprostit," informovali záchranáři.

Plzeňská nemocnice shání urgentně krev pro raněné, vyzvala dárce. 

Poplach byl vyhlášen také pro jedenáct jednotek hasičů. "Místo zásahu máme rozdělené na dva úseky. Transportujeme osoby z vlaku. Na místě je několik desítek zraněných," informoval mluvčí krajských hasičů.

„Vlak Ex 351 projel návěstidlo v poloze Stůj ve výhybně Radonice na Domažlicku a srazil se s osobním vlakem. Situace je vážná, ruším veškerý program a jsem na cestě na místo neštěstí,“ uvedl na Twitteru ministr dopravy Karel Havlíček.

Zranění utrpělo na šest desítel lidí, čtyři těžce zranění byli převezeni do traumacenter v Praze a v Plzni. „Na místě zůstávají dva naši lékaři, kteří tam jsou od začátku, je tam také pět vozů z Německa, dva z jižních Čech, pět našich vozů a na místo dorazili také psychologové,“ přiblížila pro ČT v půl jedenácté Mária Svobodová, mluvčí ZZS Plzeňského kraje. „Posádky z Německa ošetřují německy mluvící pasažéry, které si přebírají do péče.“ Na místě pomáhá i posttraumatický intervenční tým HZS Pk. 

„Při střetu utrpěli zranění neslučitelná se životem osmapadesátiletý muž, osmačtyřicetiletý muž a sedmačtyřicetiletá žena. Případ si převzali kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že za tuto složku byli na místě policejní psovodi se služebními psy, policisté obvodních oddělení, dopravního inspektorátu, kriminalisté, policisté odboru mezinárodních vztahů a policejní krizoví interventi.

Na den přesně před šesti lety, v úterý 4. srpna 2015, došlo v Plzeňském kraji ke srážce dvou rychlíků, ve kterých cestovalo na dvě stě lidí. Došlo k ní ve stanici Horažďovice – předměstí. Zdravotníci na místě tehdy ošetřili zhruba pět desítek zraněných, patnáct z nich bylo převezeno do nemocnice.

Srážka dvou vlaků u Horažďovic.
SMUTNÉ VÝROČÍ: Srážka rychlíků před šesti lety si vyžádala padesát zraněných

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala mělo dojít k nedovolené jízdě jednoho z vlaků. "V tuto chvíli jsou inspektoři na místě a zjišťují podrobnosti, který z vlaků návěstidlo projel a co bylo příčinou," řekl pro iRohlas.

O vlakovém neštěstí informují i mnohá zahraniční média.

Na místě železniční nehody je rovněž německý Záchranný kříž, záchranná služba z Bavorska a lékaři z Chamu. Pomoc nabídli i němečtí policisté.
"Ve Výhybně Radonice na Domažlicku se srazil vlak Ex 351 (München Hbf - Praha hl. n.) s vlakem Os 7406 (Plzeň hl. n. - Domažlice město). V důsledku srážky došlo k vykolejení. Při mimořádné události zahynuly tři osoby a 63 bylo zraněno. Škody přesáhnou 100 mil. Kč. Pět inspektorů Drážní inspekce, včetně generálního inspektora, na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události. V tento okamžik můžeme sdělit, že expres z Mnichova měl ve Výhybně Radonice zastavit, což se nestalo. Důvody nezastavení vlaku jsou předmětem šetření," sdělil Martin Drápal z drážní inspekce.
Dnešní železniční nehoda na Domažlicku se třemi oběťmi je nejtragičtější v Evropě za dva a půl roku. V lednu 2019 zahynulo v Dánsku osm lidí.
Vyjádření německého železničního dopravce
Dnes ráno krátce po osmé hodině došlo v České republice u Radonic u Domažlic k vážné vlakové nehodě vlaku Alex (Mnichov-Praha) a českého regionálního vlaku. Oba vlaky se srazily. Podle prvních zpráv došlo k mnoha zraněním a bohužel došlo i k úmrtí. Na místě zasahují četné záchranné služby. Provoz Alexu je na české straně provozován v gesci CD. Länderbahn zřídila speciální horkou linku 0341-9135 4040 pro cestující a rodiny.
V současné době dopravní policisté a kriminalisté ohledávají místo železniční nehody. Trať je stále uzavřená. Policejní hlídky dohlížejí na bezpečnost silničního provozu v blízkosti nehody. Ve 14:45 hodin skončily práce záchranné a začaly práce odklízecí.