„Výhodou bylo, že volající věděli, jak provádět srdeční masáž. Mladý sportovec měl po celou dobu takzvaný gasping. Což je nepravidelné dýchání, které je snadno zaměnitelné s normálním dýcháním. Jde o lapavé dechy či nádechy opakující se v postupně se prodlužujících a nepřirozeně dlouhých intervalech a je příznakem časného stadia zástavy krevního oběhu,“ uvedla mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Petr Čech_
Brankáři Čechovi se splnil sen. Vítej doma, vzkázali mu z Rennes

Po příjezdu záchranky převzali oživování chlapce do svých rukou zdravotníci. Museli použít i defibrilátor s elektrickým výbojem. Po obnovení oběhu se chlapec postupně probral z bezvědomí.

„Všechny články řetězce zafungovaly skvěle. Správná reakce svědků události, zavolání na tísňovou linku, pomoc operátorky, která přesně vyhodnotila situaci, provádění laické resuscitace před příjezdem sanitky a odborný zásah záchranářů. To vše vedlo k záchraně chlapce,“ dodala Bothová. Po obnovení oběhu převezla sanitka hocha do nemocnice.

Lounský sudí Radek Příhoda při řízení utkání Teplic s Bohemians 1905. Archivní snímek z roku 2010
Uznávaný sudí Radek Příhoda: Český fotbal si musí získat důvěru

Duchapřítomnost záchranářů z řad veřejnosti vzbudila velký ohlas na sociálních sítích. „Největší dík patří těm, co na místě události nezazmatkovali a učinili neodkladná opatřeni, kterými nedošlo k hypoxii mozku. A tím záchranářům dali veliké šance mladíkovi vrátit život. A v tomto tkví smysl a důležitost laické první pomoci. Zajímejte se prosím o to, jak jednat a neztratit hlavu ve chvíli kdy jde v řádech několika jednotek minut o vše,“ okomentoval událost na sociálních sítích například Daniel Penka.