Ani jednu změnu neudělal trenér Sigmy Olomouc Václav Jílek v zápase se Slováckem oproti duelu se Spartou. I posila Jan Fortelný zůstal od úvodních minut pouze na lavičce náhradníků.

V samotném utkání v úvodu pokračoval Antonín Růsek v dobrém výkonu, který předvedl již v duele se Spartou. Hned ve druhé minutě prošel po pravé straně a nacentroval na přední tyč, kam se skvěle natlačil Mojmír Chytil a domácí gólman Nguyen vyrazil míč do břevna a následně tyče.

„Přežili jsme první šanci, Filip to dobře chytil,“ chválil svého spoluhráče v rozhovoru pro O2TV obránce Slovácka Michal Kadlec.

V deváté minutě centroval Ventúra, ale úplně se mu centr nepovedl, i přesto ale vystrašil brankáře Nguyena, za kterého málem míč zapadl. Brankář se tak tak při svém zákroku zastavil o tyč.

Denis Kramář
Myslíme na budoucnost, hlásí Minář. Do Sigmy přichází talentovaný útočník

Slovácko poprvé zahrozilo ve 29. minutě, kdy Holzer centroval na Brandnera, jenž byl bráněn dvojicí Vraštil, Zmrzlý a k zakončení se nedostal. Míč tak pouze proletěl malým vápnem Sigmy.

V první půli nebyly k vidění téměř žádné příležitosti, ve 38. minutě však Sigma odvrátila standardní situaci, míč potáhl dopředu Chytil a následoval faul Trávníka na Navrátila. Zmrzlý nabídnutou standardní situaci sice rozehrál špatně, Slovácko jeho centr odvrátilo, ale Breite míč vrátil, Pokorný prodloužil hlavou, Chytil obešel Nguyena a bylo to 1:0 pro Sigmu.

Jenže za dvě minuty bylo vše jinak, protože rozhodčí u videa odhalili Chytilův ofsajd a hlavní rozhodčí Tomáš Klíma branku odvolal, takže se pokračovalo za bezgólového stavu.

„Mám výhrady k defenzivě v prvním dějství. Chodili jsme nízko a nevytvářeli na soupeře tlak,“ říkal trenér Slovácka Martin Svědík.

Zbytek půle se následně dohrával za hustého sněžení. Do té druhé nastoupili hráči na bílý trávník, který byl pokrytý sněhem.

„V první půli bylo hřiště ale takové sušší, takže to potom možná bylo i lepší, protože míč více jezdil,“ usmíval se kapitán Sigmy Radim Breite. 

Fotbalisté Slovácka (bílé dresy) se ve 27. kole FORTUNA:LIGY utkali se Sigmou Olomouc.
Sigma míří na neoblíbené Slovácko. Poprvé může naskočit posila ze Sparty

„Je to zapískované, takže terén je horší. Potom byl zase rychlý, ale myslím, že jsme na počasí zareagovali dobře,“ doplnil jej soupeř Michal Kadlec.

První větší šance po změně stran přišla v 58. minutě, kdy do vápna Sigmy mířil nepříjemný centr a Zmrzlý jej odvrátil pouze k soupeři, následně však střelu Reinberka z voleje zblokoval.

Po hodině hry centroval Holzer, ale míč mu sjel a nakonec skončil na břevně. Štěstí pro Sigmu, protože zadní tyč zavíral Ondřej Mihálik a měl před sebou již jen odkrytou bránu.

Zatímco v první půli působila lépe Sigma, v té druhé bylo častěji na míči i nebezpečnější Slovácko. „Popasovali se se změnou terénu lépe. Změnili rozestavení a v tom jsou silní. Naopak naše útočná vazba byla slabá a většinu druhého poločasu jsme byli pod tlakem,“ říkal trenér Sigmy Václav Jílek.

„Je to o tom, že když nemáte odražené míče, tak se to na vás valí,“ viděl Breite.

Až dvacet minut před koncem se připomněla také Sigma. Chytil se protlačil do zakončení z šestnáctky přes čtyři bránící hráče. Jeho pokus levačkou ale Nguyen kryl. Šlo již o čtvrté zakončení Olomouckých mířící mezi tři tyče, zatímco Slovácko Trefila za celý zápas střelou ani jednou neprověřilo.

„Projevil se náš problém s finální přihrávkou a koncovkou. Hledáme pořád přihrávku místo toho, abychom vystřelili,“ kroutil hlavou Svědík.

Devátý rohový kop Slovácka pět minut před koncem znamenal pro defenzivu hostů velké nebezpečí, Míč za sebe v souboji prodloužil Pokorný a brankář Trefil jej tak tak sebral před Kadlecem, který se už chystal uklízet do brány.

Fotografie ze zápasu SK Sigma Olomouc - FC Slovan Liberec, Jan Sedlák
Sedlák opouští Sigmu, míří do Polska. Obě strany čekaly víc

„Terén není omluva. Z tolika standardek musíme dát gól. Netlačíme se do brány, přestože tam prodloužené balony byly,“ nebyl spokojený s ofenzivou domácí kouč.

„Jsem rád, že jsme ze standardek nedostali gól, protože jsme se jim dva dny věnovali. Bylo jich tam hodně,“ přidal se hostující záložník Breite.

Počtvrté z posledních šesti zápasů Sigmy na hřišti Slovácka se tak diváci nedočkali branky. Týmy se rozešly po výsledku 0:0.

„Potkaly se dva dobře organizované celky s důrazem na defenzivu. Možná to je i tou větší rivalitou a velkým nasazením hráčů. V první půli jsme byli lepší my, ve druhé nás Slovácko zatlačilo. Ale nepramenily z toho velké šance. Bod bereme a myslím, že je zasloužený,“ hodnotil Jílek.

„Byl to klasický zápas Slovácka s Olomoucí,“ pousmál se Breite. 

„Jsou to ztracené body, protože jsme hráli doma. Ale musíme vzít, že jsme nebyli stále lepší a když už ano, tak jsme nedali gól,“ uzavřel Martin Svědík.

Hokejisté Olomouce (v červeném) porazili Kladno. Jan Lukáš
Jestli nejsem na řadě, tak ti vynadám, smál se Lukáš před pozvánkou do repre

Oba týmy si tak v boji o šestku zapsaly po bodu a mají jich shodně 26. Sigma je po sobotních výsledcích čtvrtá, ale jistě ji přeskočí jeden z dvojice Hradec Králové, Bohemians.

1. FC Slovácko - SK Sigma Olomouc 0:0

Rozhodčí: Klíma - Ratajová, Vyhnanovský. ŽK: Brandner, Svědík Diváci: 2812

Slovácko: Nguyen - Kalabiška, Kadlec, Hofmann, Reinberk - Daníček, Havlík - Brandner (57. Šašinka), Trávník (57. Kim), Holzer (81. Doski) - Mihálik (81. Kohút). Trenér: Martin Svědík.

Sigma: Trefil - Pokorný, Beneš, Vraštil - Zifčák, Ventúra (90+2. Greššák), Breite, Zmrzlý - Navrátil (62 Fortelný) - Růsek (81. Matoušek), Chytil (90+2. Zlatohlávek). Trenér: Václav Jílek.