Adam Hložek ve sparťanských barvách.Adam Hložek ve sparťanských barvách.Zdroj: CPADevatenáctiletý talent za přestup přinese do pokladny Pražanů téměř půl miliardy korun, konkrétně 18 milionů euro (444 milionů korun) za přestup a s případnými bonusy pak dalších 9 milionů eur (222 milionů Kč). A jestli Leverkusen Hložka v budoucnu prodá, Spartě připadne 30 procent z přestupní částky.

"Adam je hráčem, který dokáže být gólovou hrozbou z pozice středního útočníka i křídla," řekl na klubovém webu sportovní ředitel německého klubu Simon Rolfes.

Adam Hložek po letech končí ve Spartě.
Hložkův přestup rozjásal místní. Sparta je jalová, zaznělo doma v Ivančicích

"Je to pro mě výborná volba. Jsem nadšený, že jsem podepsal smlouvu s jedním z nejlepších bundesligových klubů. Tým hraje krásný fotbal a že se stanu jeho součástí, mě naplňuje velkým očekáváním," pochvaloval si Hložek po podpisu pětileté smlouvy.

Hložek je považován za výjimečný talent českého fotbalu. Vyniká univerzálností, může hrát na hrotu útoku, na křídle i na pozici podhrota. V domácí lize debutoval za Spartu už v 16 letech, celkem v nejvyšší soutěži odehrál 105 zápasů s bilancí 34 branek a 29 asistencí. V české reprezentaci má Hložek na kontě 14 startů a jednu branku.

„Děkuju Spartě, která mi dala šanci v lize a umožnila mi se zlepšovat. Jsem rád, že jsem mohl být její součástí. Asi si pořád neuvědomuju, že to končí, alespoň pro tuhle dobu. Budu na to rád vzpomínat a Spartu budu dál sledovat. Teď je ale čas se rozloučit a posunout se dál,“ vzkázal Hložek.

Adam Hložek v dresu svého nového zaměstnavatele.Adam Hložek v dresu svého nového zaměstnavatele.Zdroj: Bayer Leverkusen„Na jednu stranu to Hložanovi ohromně přeju, jsem tu od jeho prvního tréninku a viděl jsem ho celou dobru růst. Na druhou stranu z toho jsem smutný,“ přiznal sportovní ředitel Sparty Tomáš Rosický.

Dánský kouč Brian Priske tak hned na začátku svého působení ve Spartě přišel o největší hvězdu týmu. S odchodem talentovaného útočníka ale byl dopředu smířený. „Všichni jsou si vědomi Adamových kvalit. Je to součást fotbalu, že hráči odcházejí, zvlášť ti, kteří pro klub něco odvedli,“ řekl.

„Fandím tomu, aby hráči odcházeli, když si splnili své povinnosti a hráli na nejvyšší možné úrovni. Myslím si, že ve správnou dobu bychom je měli nechat jít. Prodej hráčů je i případ našeho klubu."

Sportovní komentátor Milan Štěrba
Hložek patří za Schicka. Bombastický přestup přijde až za rok, tvrdí expert

Na Letné teď budou muset sehnat adekvátní náhradu. „Je na mně, Tomášovi a zbytku týmu, abychom našli odpovídající náhradu, ať už v klubu, nebo zvenčí,“ měl jasno Priske.

„Nemůžeme ho nahradit kus za kus, takovou kvalitu nemáte šanci sehnat. Otevírá se šance pro někoho jiného. To i v případě Bořka Dočkala. Další hráči, kteří byli v jejich stínu, teď mají velkou šanci se ukázat. Ať už ty, co u nás jsou, přijdou z hostování nebo úplně noví,“ dodal Rosický.

Hložek se v Leverkusenu potká s dalším českým útočníkem Patrikem Schickem, jenž nedávno prodloužil smlouvu do roku 2027. „Budu se mu to tady snažit ulehčit. Sám vím, jaké to bylo, když jsem poprvé přišel do ciziny, do Itálie. Neznal jsem prostředí, řeč, kluky, vše bylo nové. Zatím jsem českého parťáka v zahraničí ještě neměl, jen Slováka. I pro mě jedině plus,“ těší se Schick.