Nový, nebo spíše staronový kouč Václav Jílek. Dvě posily do útoku v podobě zkušeného Davida Vaněčka a naopak perspektivního Antonína Růska. Olomoucká Sigma chce vybřednout z průměrných umístění posledních dvou sezon. Bude to ale stačit?

Dva roky vedl Sigmu Radoslav Látal a skončil s ní jedenáctý a devátý. „Všichni jsme od toho angažmá čekali víc,“ hodnotil sportovní ředitel Ladislav Minář dvouletku. Látal však oponoval: „Myslím, že jsem z mužstva vytěžil maximum.“

Kdo byl blíže pravdě? Naznačit to může další sezóna. Ke kormidlu se vrací starý známý Václav Jílek. „Jdu do klubu, který je mi blízký. Olomouc jsem měl vždy v srdci, a proto si příležitosti znovu trénovat A-tým velmi vážím. Těším se na novou výzvu,“ prohlásil pro klubový web na konci května, když Sigma potvrdila jeho jmenování.

Trenér Václav Jílek se hned v 1. kole vrátí se Sigmou na Spartu.
Pikantní premiéra: Sigma pod Jílkem začne ligu na Spartě!

První rozhovory ostatním médiím bude dávat až dnes na startu přípravy.

PROGRAM PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASŮ:

26. června, 10:30: Sigma – Vyškov (Slatinice)
3. července, 10:00: Sigma – Brno (Slatinice)
3. července, 15:00: Sigma – Sereď (Slatinice)
7. července, 11:00: Sigma – Liptovský Mikuláš (Slatinice)
9. – 17. července: soustředění v Opalenici (Polsko)
10. července: Sigma – FC Midtjylland (Opalenica)
11. července: Sigma – Zaglebie Lubin (Opalenica)
16. července: Sigma – Arka Gdynia (Opalenica)
*časy zápasů na soustředění budou upřesněny

Ještě před ním dostal od vedení dvě posily do útoku, kde Sigmu tlačila bota.

Z Maďarska přichází třicetiletý útočník David Vaněček. V české lize dobře známý především z dresu Teplic. „Jedním z atributů, proč jsem do Olomouce chtěl jít, byl právě trenér Jílek. Znám ho z mládežnické reprezentace, kde jsme spolu hodně komunikovali a bral jsem ho jako skvělého trenéra,“ řekl vytáhlý forvard.

Dalším novým jménem je Antonín Růsek. Talentovaný ofenzivní fotbalista z Brna má dokonce i jeden reprezentační start. Nastoupil proti Skotsku v Lize národů, shodou okolností právě v Olomouci. Hanáky měl přijít na více než deset milionů, podle některých divočejších spekulací dokonce na patnáct. Transfer údajně pomohl zafinancovat bývalý majitel Josef Lébr.

Jakub Beneš
Sigma se vyjádřila k nabídce Hapala a spol. Jsme ochotní jednat, tvrdí Beneš

O Růska stál velmi výrazně i Baník Ostrava. „Už ze začátku jednání jsem měl pocit, že Sigma bude pro mě to pravé,“ řekl však rodák z Troskotovic, který se o přestupu do Olomouce radil i s dalším tamním patriotem Michalem Ordošem.

Díky těmto příchodům má Sigma každopádně hned na startu přípravy na hrotu slušný přetlak. Jakub Yunis je zraněný. Smlouvu ale prodloužil Martin Nešpor, dále jsou tu mladí Mojmír Chytil a Pavel Zifčák, k tomu se z prostějovského hostování vrací například Tomáš Zlatohlávek.

Ze stejné destinace naopak nedorazí mladý Nigerijec Solomon Omale. Na pozici defenzivního záložníka podle všeho Olomoučtí přivedou z Brna Jana Sedláka.

Přípravu se Sigmou by měli začít i další hráči vracející se z hostování. Například Jiří Sláma, jenž pobýval v Pardubicích a především obránce Václav Jemelka. Ten odehrál většinu minulé sezony v belgickém Leuvenu a zatím shání angažmá v cizině.

Do startu ligy, který je plánován na 24. července, Sigma sehraje celkem sedm přípravných utkání. První z nich už příští sobotu ve Slatinicích s Vyškovem, další tři potom na soustředění v polské Opalenici. Tam potkají mimo jiné třeba účastníka posledního ročníku Ligy mistrů – dánský Midtjylland.