Hned v dalším ročníku rozjel jeho mančaft cestu za třetí pěticípou ozdobou. „Před sezonou jsme sledovali seriál o basketbalistovi Jordanovi. On říkal, že praví šampioni jsou jenom ti, kteří vyhrají třikrát za sebou. Od té doby to mám v hlavě,“ připustil Trpišovský.

Už je skoro jisté, že z jeho týmu jsou praví šampioni. Titul je blízko, a tak má za sebou desetinu cesty za třetí hvězdou. Po vítězství v derby nad Spartou 2:0 má odstup sedmnáct bodů.

Slávistický útočník Stanislav Tecl se raduje z gólu v derby proti Spartě (2:0).
Slavia ukázala: Sparta na nás nemá. O titulu je (asi) jasno

„Budeme se ji snažit dohnat, ale její náskok je obrovský. Při vší úctě k našim hráčům si myslím, že ta možnost už nenastane,“ uznal i sám Pavel Vrba, trenér Sparty.

Onen rozdíl byl znatelný už před nejsledovanějším střetem. „Myslím si, že jsme nemuseli čekat na derby. O titulu bylo rozhodnuto už dávno. Slavia momentálně nemá v lize konkurenci,“ řekl Jan Nezmar, bývalý sportovní ředitel červenobílých, který nyní působí v Polsku.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Slavia Praha - Sparta Praha, 11. dubna 2021 v Praze
Holeš rozjásal Slavii podruhé: Zažívám krásné chvíle a plním si své sny

„Vypracovala si už během podzimu slušný bodový polštář, a bylo nepravděpodobné, že by ho poztrácela a soupeři byli tak produktivní, že by ji dostihli,“ doplnil.

Poprvé v samostatné lize

Malé ale tam však bylo. Sparta ztrácela čtrnáct bodů, k dobru má stále dva zápasy. Pokud by v Edenu zvítězila a zvládla i dohrávky (pozor, velmi těžké – s Jabloncem a Plzní) rozdíl by spadl na pět bodů.

Jenže to se nestalo, Slavia derby ovládla, byť na jejím začátku soupeř z Letné velmi zlobil. Jak upozornil twitterový účet CS fotbal, potřetí v poválečné historii a poprvé v samostatné české lize dokázala Slavia vyhrát v jedné sezoně dvě ligová derby (naposledy před 28 lety v sezoně 1992/93, předtím 1967/68).

I to potvrzuje její dominanci. „Musíme si uvědomit, že dnešní Slavia není top soupeř jen v české lize. Má obrovské úspěchy, má obrovskou šanci postoupit mezi nejlepší čtyři týmy v Evropské lize. V naší soutěži kraluje a v pohárech je úspěšná,“ uznal Vrba.

Utkání čtvrtfinále Evropské ligy mezi Arsenalem a Slavií
Boj o koeficient. Českým klubům hrozí pád, Slavia ještě nedohnala Spartu

Obdivuhodné je, jak tým zvládá nálož zápasů v lize, Evropě a drtivá část kádru také v reprezentacích. „Na to, v jakém je Slavia stavu, jsme ji měli potrápit víc,“ uznal Bořek Dočkal, kapitán z Letné. „Někteří hráči nehrají na hraně, ale za hranou, o přestávce za mnou byli fyzioterapeuti s tím, že Provod má zase velká čísla, že o něj mají obavy, aby se mu něco nestalo,“ prozradil Trpišovský.

Provod duel zvládl téměř celý – a byl skvělý…