Poprvé zahrozila Sigma už ve třetí minutě, kdy po rychlé akci a přízemním centru Chvátala nedokázal nikdo z domácích míč tečovat. Hned nato Sigma získala míč na útočné třetině Zbrojovky, ale Breite z dobré pozice minul.

I nadále to byli domácí, kdo byl nebezpečnější. Další Chvátalův centr proletěl vápnem v devatenácté minutě, ale opět chyběl někdo, kdy by jej usměrnil mezi tři tyče.

A tak přišel trest. Ševčík nasadil jesle Breitemu, vystřelil zpoza vápna, ale jeho pokus si pohotově zpracoval Jakub Řezníček a z otočky placírkou zakroutil míč na zadní tyč a nedal Macíkovi šanci. K radosti hlasitých hostujících fanoušků tak vedla Zbrojovka ve dvacáté minutě 1:0.

„Měli jsme tam tři dobré situace, které jsme nevyužili. Brno pak z té první dalo gól a tam se udál ráz zápasu,“ začal hodnocení domácí kouč Václav Jílek.

FK Jeseník.
VIDEO: Začal krajský přebor: Litovel na úvod zaskočila Mohelnici. Dolany vítězně

Navýšit náskok mohl Michal Ševčík, který se dostal k nebezpečné hlavičce po centru Hrabiny. Macík tentokrát vyrazil na roh.

Od inkasovaného gólu si však Sigma žádnou velkou šanci nevytvořila. Nehrozilo ale ani Brno, které hrálo organizovaně.

Kouč Václav Jílek na průběh reagoval poločasovým střídáním. Utkání skončilo pro Jana Sedláka, kterého nahradila nejčerstvější olomoucká posila Jan Vodháněl, pro nějž to byly první minuty v dresu Sigmy.

Druhá půle začala hodně hekticky, nejprve přišly dva zákroky ve vápně Brna, které sudí k nelibosti domácích pustil, následně nepískl ani zákrok na unikajícího Řezníčka a chvíli nato zachránil Ondřej Zmrzlý spoluhráče Lukáše Vraštila, po jehož podklouznutí upaloval hostující kapitán sám na bránu, ale Zmrzlý jej o míč obral.

Jan Vodháněl se po deseti minutách na hřišti prezentoval pohotovou ranou z pětadvaceti metrů, Berkovec vyrazil na roh.

Béčko Sigmy Olomouc remizovalo v Jihlavě.
Béčko Sigmy rychle prohrávalo, z Jihlavy však veze bod

A Vodháněl byl nadále aktivní, hru oživil a po svém průniku a narážečce s Chytilem se sice do zakončení nedostal, ale nakonec pálil Zorvan, jehož pokus byl zblokován a sigmáci marně reklamovali ruku.

„Honza Vodháněl to neměl jednoduché, šel do zápasu, ve kterém bylo potřeba něco změnit. Snažil se, byl aktivní, měl tam pěknou střelu. Ale je vidět, že ještě bude potřebovat dotáhnout,“ řekl Jílek na adresu debutanta.

Zdroj: Michal Muzikant

Další příležitost přišla v 64. minutě, kdy po centru Chvátala hlavičkoval Růsek, ale Berkovec stále držel nulu. Míč totiž vyrazil a následné dorážky jeho spoluhráči zablokovali.

Na druhé straně mohl naděje domácích na bodový zisk zmenšit Řezníček. Po průnikovce na Alliho, mu tento střídající spoluhráč míč přichystal před odkrytou bránu, ale tentokrát se hostující střelec neprosadil.

A Alli v 67. minutě opět našel Řezníčka, tentokrát mu z hranice vápna znemožnil vystřelit Jemelka. V 69. minutě to byl do třetice nigerijský fotbalista, který v roli nahrávajícího připravil ideální pozici pro spoluhráče. Michal Ševčík se s nabídkou nepáral a nádhernou bombou o břevno zvýšil na 2:0.

„Celkově byl v zápase rozdíl v pohybu. Brno bylo živější a jejich útočná dvojice Ševčík, Řezníček tu naši Růsek, Chytil předčila. Je to ukázka individuální připravenosti a formy,“ uznal Jílek.

Jiří Texl, Zbrojovka Brno
S Jílkem jsme si lidsky nesedli, prozradil Texl. Jak vzpomíná na Sigmu?

Třetí úder mohl Hanákům zasadit opět Ševčík, jeho další ránu ale Macík vyrazil. K výraznějšímu tlaku nepomohl domácím ani přechod na hru se třemi stopery a paradoxem bylo, že dohrávali posledních deset minut se čtyřmi typickými středními obránci, když se Vít Beneš vysunul na hrot.

„Brno hrálo hluboký blok. Věděli jsme, že kvalitu dostat se tam asi nemáme, takže cílem bylo dostat se do krajních prostorů a posílat tam centy. Celý zápas nás však srážela nekvalita. Je to velké zklamání“ uzavřel Jílek.

Brno tak v Olomouci vyhrálo v mistrovském utkání poprvé od 25. srpna 2002. Sigma se pokusí vrátit na vítěznou vlnu v dalším kole, kdy ji čeká venkovní duel se Spartou.

SK Sigma Olomouc - FC Zbrojovka Brno 0:2 (0:1)

Branky: 19. Řezníček, 69. Ševčík.

Rozhodčí: Szikszay - Hrabovský, Volf. Franěk (VAR). ŽK: Texl, Přichystal, Šural, Granečný. Diváci: 4636

Sigma: Macík – Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý (80. Šíp) – Breite, Sedlák (46. Vodháněl) – Zorvan (72. Beneš), Růsek (80. Poulolo), Navrátil (68. Zifčák) - Chytil Trenér: Václav Jílek.

Brno: Berkovec – Hrabina, Šural, Endl, Granečný – Texl, Souček – M. Ševčík (89. Fousek), Falta (89. Blecha), Přichystal (58. Alli)– Řezníček (78. Hladík). Trenér: Richard Dostálek.