Pravomocný verdikt pražského městského soudu si někdejší obránce Sparty či West Hamu vyslechl letos v dubnu. Odvolací senát mu uložil dvouleté vězení za zpronevěru luxusního vozu a internetové útoky na svou druhou exmanželku, které spočívaly ve smyšlených erotických inzerátech.

Tomáš Řepka
Řepka obdržel výzvu k nástupu do věznice. Soud mu dal čas týden

V květnu přibyl Řepkovi další půlrok za mřížemi za to, že opakovaně sedl opilý za volant a ve zkušební době podmíněného odsouzení se dopustil dalších trestných činů.

Zpronevěra

Zpronevěru spáchal Řepka v prosinci roku 2016, když své známé prodal za 1,2 milionu korun mercedes, který v té době už nevlastnil. Vlastníkem vozu byla firma K & H, které předtím fotbalista auto odprodal kvůli tomu, že byl v exekuci. Řepka pak s vozem dále jezdil na základě nájemní smlouvy. Svou známou na to sice upozornil, tvrdil jí ale, že nebude problém na ni vůz do dvou či tří měsíců přepsat. Ve smlouvě, kterou spolu uzavřeli, se zavázal, že pokud mercedes do roka nepřevede, zaplacenou částku ženě vrátí. To se však nestalo.

Ondřej Čelůstka.
Čelůstka o smrti Šurala: Běhá mi mráz po zádech. Je tady ponurá nálada

Řepka se proti obvinění ze zpronevěry nikdy nehájil osobně, z odvolacího zasedání se rovněž omluvil a k soudu nepřišel. Jeho právník Jaroslav Jankrle se domáhal toho, aby byl zproštěn viny. Podle něj totiž nešlo o zpronevěru a k uzavření kupní smlouvy nemohlo dojít, protože žena věděla, že Řepka není vlastníkem vozu. "Nepopírám, že Řepka vědomě porušil podmínky nájemní smlouvy - věděl, že automobil nesmí zapůjčit, věděl, že neplatí nájemné. Ale to je pouze v občanskoprávní rovině," argumentoval.

Státní zastupitelství poukazovalo mimo jiné na výši způsobené škody či na to, že Řepka vůbec neusiloval o zmírnění následků trestného činu. Do spisu nechalo založit výpis z centrální evidence exekucí, z nějž podle soudu vyplývá, že proti Řepkovi je vedena exekucí celá řada.

Špatná finanční situace

"Přestože se jako jeden z mála profesionálních sportovců uplatnil v nejprestižnějších fotbalových ligách - Premier League nebo Serie A - kde nepochybně vydělal dostatek peněz, dostal se do situace, ve které je, a musí se z ní nějak vyhrabat," komentoval to soudce. Na Řepkovu finanční situaci poukazovali státní zástupci už dříve s tím, že mu kvůli ní nelze efektivně uložit peněžitý trest.

Tomáš Řepka.
Tomáš Řepka má další problém, před soud míří i kvůli alimentům

Řepka v minulosti dostal podmínku za opakované řízení v opilosti. Soud mu ji nedávno nepravomocně přeměnil na devět měsíců vězení, protože spáchal ve zkušební době další trestné činy. Řepka si proti tomu podal stížnost, kterou se bude zabývat středočeský krajský soud.

Bývalý obránce čelil také dvěma obžalobám kvůli neplacení výživného na děti. V Brně se zpovídal kvůli alimentům na syna z druhého manželství. Soud ho před dvěma týdny nepravomocně osvobodil. Řepka částku dodatečně uhradil, byť nižší, než jaká byla v návrhu. V Praze se obžaloba týkala výživného na syna z prvního svazku, soud ale trestní stíhání před nedávnem zastavil.

Tomáš Řepka.
Řepka půjde do vězení na dva roky, odvolací soud mu zvýšil trest