Dopoledne dorazily pod vysílací věž České Budějovice. Domácí hned v úvodu rozvířili sváteční náladu, když se trefil Marcel Čermák. Branka však červenobílým paradoxně příliš nepomohla. Hosté po inkasovaném gólu převzali iniciativu.

Fotbalové utkání Fortuna ligy mezi celky AC Sparta Praha a SFC Opava 21. července v Praze. Pavel Hapal.
Okamžitý vyhazov. Sparta dala sbohem Hapalovi, týmu se ujme Ščasný

„Nechtěli jsme se zatáhnout, ale byli jsme donuceni dobrou hrou soupeře. Budějovičtí neztráceli míče, my je naopak jednoduše odevzdávali. Navíc na posledních třiceti metrech nemáme kvalitu, to nás nejvíce limituje,“ uvedl trenér Viktorie Petr Mikolanda.

Jihočeši svou převahu dokázali přetavit ve dva góly a otočili tak skóre utkání na konečných 2:1. „Prosadili se po dvou našich individuálních chybách a získali zaslouženě tři body. Hráli jsme dobře jen deset minut,“ litoval Mikolanda.

Exhibice netáhla

O pár hodin později vyběhly na žižkovský trávník staré gardy domácích a Slavie. Zatímco dopoledne na stadion dorazilo více než 1300 diváků, při horkém odpoledni jich našlo cestu k trávníku jen pár stovek.

FK Jablonec - AC Sparta Praha 1:2
Pohledem Jaroslava Hrabáka: Takhle ne, Jablonci

„Jsme trochu zklamání, ale v takovém teplu jsou lidi raději u bazénu,“ prohlásil bývalý kapitán Žižkova Aleš Pikl, který s klubem dosáhl na největší úspěchy novodobé historie dvě třetí místa v lize i zisk Českého poháru. „Nechci nic vyzdvihovat, celých šest let bylo nádherných,“ doplnil.

Matěj Vydra
Nejistota kolem Vydry. Do hry o českého útočníka se vrací Leeds

Hlavními hrdiny exhibičního klání byli žižkovští brankáři, kteří nedovolili Slavii ani jednou skórovat a výrazně se tak podepsali pod výhru 3:0. První půli odchytal Petr Pižanowski, jenž dopoledne stál na straně soupeře. V Českých Budějovicích totiž působí jako trenér gólmanů. „Teď jsem udělal radost zase viktoriánským barvám,“ usmíval se po čistém kontu.

Několik výborných zákroků si připsal i jeho kolega Peter Bartalský, jehož jméno několikrát vyvolávali fanoušci. Jako muž zápasu se však necítil. „Utkání jsem si vychutnal. Pochvalu ale zasloužíme všichni. Důležité bylo, že jsme se sešli, pobavili sebe i diváky a ještě vyhráli. Byl to fajn zážitek,“ kvitoval slovenský brankář, který zakotvil v Praze.

Přesun fanoušků Opavy na Letnou.
Na železnici jako doma. Opavští fanoušci cestují za týmem vlaky

V hlavním městě žije už čtrnáct let. Na Spartě vede mládež v akademii a působí také u žen. Pokud může, nezanedbává ani svůj bývalý klub. „Stále mám Viktorku v srdci, fandím jí,“ potvrdil.

Po slavných časech je na Žižkově o trochu méně důvodů k úsměvům, bývalé opory však věří v lepší zítřky. „Doufám, že se tým vrátí tam, kam patří,“ dodal za všechny Pikl.

Ubong Moses Ekpai
Příběh o ctižádosti Ubonga Ekpaie. Rodiče mu fotbal zakazovali