„Pokud zůstanu ve Zlíně, bude mi samozřejmě chybět. Na druhé straně si myslím, že to pro něj byl dobrý krok,“ je přesvědčený útočník Fastavu.

Kamarádovi angažmá v jiném moravském klubu přeje. V kontaktu s Freibergsem zůstává dál.

„My si stále jednou v týdnu zavoláme. Mluvíme o spoustě věcí, hovor vždycky trvá minimálně dvacet minut,“ přiznává s úsměvem šestadvacetiletý fotbalista.

Bývalý hráč Liepaje a Rigy tak zůstal v Baťově městě osamocený. Ve Zlíně mu nyní schází především manželka, která je nyní v Lotyšsku. „Chybí mi celá moje rodina a domovské město,“ přiznává.

Dění v jedné z pobaltských zemí ale samozřejmě bedlivě sleduje. Pandemie koronaviru se nevyhnula ani bývalé sovětské svazové republice.

„Situace v Lotyšsku je ještě lepší než v Česku, protože v současné době máme nakažených jen 850 lidí. Samozřejmě je to hlavně tím, že jsme menší země,“ uvědomuje si.

I když počet zemřelých s covid-19 není tak velký, jak se očekávalo, zůstává Ikaunieks dál obezřetný. Bývalý kanonýr Jihlavy a Jablonce, odkud ve Zlíně hostuje, dodržuje všechna nařízení.

„Situace samozřejmě není ideální. V boji s virem ale musíme zůstat silní a dělat to, co říkají lékaři a další odborníci,“ prohlásil.

Lékař zlínských fotbalistů Marcel Guřan
Lékař Fastavu zná původ rivality mezi Zlínem a Slováckem. Ligu by nechal dohrát

Pánikovy metody se mi líbí

Známý forvard je nyní hlavně rád, že už může být na hřišti a trénovat společně s týmem. Improvizovaný režim mu až tolik nevadí. I když by se samozřejmě rád připravoval se všemi spoluhráči najednou a bez omezení.

Pro Ikauniekse, které zatím odehrál v dresu Fastavu pouhých osm minut, je hlavní, že se dal zdravotně konečně do kupy a je připravený rvát se za Zlín. „Teď jsem v pořádku. Každý týden se cítím silnější a silnější,“ říká odhodlaně.

Lotyšský fotbalista chce dokázat staronovému trenérovi Páníkovi, že mužstvu má co dát. Spolupráci se zkušeným koučem si zatím pochvaluje.

„Vím, že tady ve Zlíně trénoval už předtím a s mužstvem dosahoval velmi dobrých výsledků. Stejné to bylo také v Baníku. Nyní, když jsem ho mohl poznat trochu blíž, si myslím, že bude dobrý nejen pro tým, ale i pro mě. Jeho tréninkové metody se mi líbí,“ pochvaluje si.

Jedna ze zimních zahraničních posil Fastavu věří, že se letošní ročník FORTUNA:LIGY dohraje.

„Opravdu doufám, že se situace zlepší a že se soutěž restartuje. Pak budeme zase moci dělat to, co máme rádi a co nás živí,“ přeje si.

Tomáš Poznar
Zvláštní situace. Poznar chce hrát, ale vadí mu omezení. „Jsou blbá,“ říká

Co dál? Variant je víc

Zpestřením dlouhé pauzy byl pro všechny ševce páteční virtuální charitativní zápas proti Slovácku. Derby skončilo divokou remízou 5:5 a výtěžek z akce šel na podporu krajských nemocnic ve Zlíně a v Uherském Hradišti.

„Je dobře, že lidé ani v těchto dnech nemyslí jenom na sebe, ale pomáhají i ostatním. Pokud je to možné, vždycky rád pomohu,“ říká.

Ikaunieks zatím neví, zda bude na Letné pokračovat i v příští sezoně. Variant je zase víc.

Šestadvacetiletý Lotyš má totiž ještě rok smlouvu v Jablonci, záleží hlavně na zájmu Fastavu i dalších klubů. Ve hře je také návrat do rodné země.

„V tuto chvíli nevím, co se mnou v létě bude. Důležité bude především stanovisko Zlína, zda bude dál o mě stát, nebo ne,“ dodává.