Míč to není ledajaký - pochází z roku 1970 a šampionátu v Mexiku, který ovládli Brazilci s legendárním Pelém (ve skupině dal gól i Československu).

Otázkou je, zda tohle sběrarele zajímá. Balony jsou každopádně cenným artiklem, ty z mistrovství světa bývají obzvlášť vyhledávané a patřičně zaplacené. Zde však jde o astronomickou cenu 40 tisíc eur, tedy v přepočtu 975 840 korun a 27 haléřů.

Poštovné z italské Casorie do České republiky ve výši 439 korun je pří této sumě jen přehlédnutelnou formalitou.

Jakub Kohák v dresu Houslic
Slavná hláška z Okresního přeboru: Máme Roteiro. A k tomu strach z Ukrajinců

Míč je bílý Adidas Chile, ručně šitý z pravé kůže ve Francii, kde se míče pro světové šampionáty vyráběly až do začátku milénia. Nese tehdejší převratnou technologickou novinku - slavný lesklý polyuretanový nástřik "Durlast", který omezoval nasákavost vodou, známou bolest kožených balonů.

Podle fotografií se jedná o originál, což potvrzuje i původní gumový ventilek červené barvy. Míč sice dle popisu nedrží vzduch, ale tomu se při stáří více než padesát let nelze divit. Navíc by měl být nový a nikdy nehraný.

Zajímavostí šampionátu 1970 je fakt, že oficiální míče byly dva - tento a potom model Telstar, který už nesl klasický černobílý design kvůli lepší viditelnosti na televizních obrazovkách a s nímž se hrálo i finále a většina zápasů. Tento představený model míče byl naproti tomu použit dle videí například při semifinále Itálie vs. Západní Německo. 

Pokud vás zajímají podrobnosti, odkaz na aukci je zde.