Ten na ně pak odpovídal ve videorozhovoru na sparťanském YouTube kanálu.

„Když vidím Spartu ve středu tabulky, nekouká se mi na to dobře. Jsem ale s týmem každý den a věřím v to, jak s ním trenér Jílek pracuje. Vidím, co od hráčů vyžaduje, jak s nimi komunikuje,“ odpovídal Rosický.

Petr Čech ve výstroji hokejového klubu Guildford Phoenix.
Skvělý Petr Čech. Po konci fotbalové kariéry válí jako hokejový brankář

„Kritika, která se momentálně nese na hráče, trenéra i na mě, je absolutně oprávněná. Sedmé místo je nedůstojné. Věřím ovšem tomu, že s trenérem Jílkem půjdeme nahoru. Ale samozřejmě teď už je nejvyšší čas, aby trenér a hráči ukázali, že společně můžou jít nahoru,“ doplnil k nejpalčivějšímu tématu.

Hodně zlé krve nadělal červencový přesun Nicolae Stanciua do kádru úhlavního rivala Slavie. Někdejší opora Sparty utekla do Arábie a poté, co se chtěl vrátit do Evropy, oslovil nejprve Spartu. Jenže nepochodil.

„Nechtěli jsme ho. Hlásil, jak chce na Spartě trofeje, a nakonec se vykašlal na tým i na naše fanoušky. Když se ozval, řekli jsme ne,“ vysvětloval nejkontroverznější přestup za poslední roky.

Kámen úrazu? Výsledky

Ale Stanciu není jediným bývalým sparťanem, který po návratu z ciziny zamířil jinam. Příznivci těžce nesli rovněž přestup Jakuba Brabce do Plzně. Tady je ovšem situace úplně jiná než u rumunského reprezentanta.

Obránce Francesco Acerbi v dětské nemocnici.
Velké gesto fotbalového obránce. Nemocné děti upřednostnil před reprezentací

„V zimě jsme měli hodně stoperů a jeho přesun byl navázán na prodej našeho hráče. Udělali jsme vše pro to, aby přišel v létě. Mluvil jsem s ním já i trenér, dali jsme mu konkrétní nabídku, ale zůstal v Plzni,“ komentoval Rosický.

Na Letné si moc dobře uvědomují, že jejich situace vůbec není dobrá. Ovšem optimismus, že se vše v dobré obrátí, jim nechybí. Kamenem úrazu jsou výsledky. Jílkova parta zatím body moc nesbírá. Zlomí se to?