Důvodem je odchovanec a rodák Ondřej Kúdela, který do balonu začal čutat právě v malé obci na východě republiky. Právě z Pitína se přes Slovácko dostal až do Sparty, Mladé Boleslavi, Liberce a nakonec do Slavie, jejíž sešívaný dres nyní obléká.

Výkony nejznámějšího žijícího rodáka se před pandemií koronaviru rozebírali snad po každém zápase, největší poprask ale vyvolal skandál ohledně údajné rasistické urážky záložníka Rangers Glena Kamary v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow.

Větší téma v Pitíně momentálně není. „Řeší se to,“ přiznává předseda TJ Pavel Berčík.

Odveta osmifinále Evropské ligy: Ondřej Kúdela neudržel nervy. Jeho skrytý slovní výpad se domácím fotbalistům nelíbil
Překvapení: Slavia se nepostavila za Kúdelu. Fanoušci zuří, Tvrdík má strach

„Ondru tu všichni znají, protože sem pořád často jezdí. K rodné obci má vřelý vztah. Byl tady na podzim, kdy individuálně trénoval. Spousta lidí jej viděla, jak běhá po okolí,“ přidává.

Fotbalista Kúdela má rodinu, spoustu kamarádů a přátel nejenom v Pitíně, ale i v Bojkovicích nebo v Uherském Hradišti, kde dříve působil.

I proto aféra spojená se zápasem Slavie na hřišti skotského mistra zaskočila celý region. Všichni stáli za Kúdelou, na dálku jej podporovali. Posílali vzkazy, drželi palce. „Ondru znám. Je to slušný, hodný kluk. Vůbec mi to na něj nepasuje,“ uvedl také Berčík.

Když se to porovná s tresty…

Incident se odehrál před čtyřmi týdny v závěru odvety poté, co Kúdela po jednom z řady nesportovních zákroků domácích přiběhl ke Kamarovi a něco mu pošeptal. Finský záložník tmavé pleti následně českého reprezentanta obvinil z toho, že ho nazval opicí.

Trenér Ořechova Jaroslav Hastík dříve působil jako generální manažer fotbalového Synotu.
Hastík přivedl Kúdelu do Synotu: Byl dominantní, rozený lídr a srdcař

Kúdela později přiznal, že soupeře počastoval nevybíravě, ale nařčení z rasismu důrazně popřel stejně jako pražský klub. „Samozřejmě byla velká chyba, že za ním šel a něco mu řekl. Určitě si to bude vyčítat do konce kariéry,“ tuší.

Rozhodnutí o trestu zákazem startu v deseti utkáních v soutěžích UEFA za rasistickou urážku předsedu Pitína zaskočilo. „Protože delegát nebo inspektor, co to řešil, ve své zprávě uvedl, že podle jeho názoru nejsou žádné důkazy o rasismu. Když to navíc porovnám s tresty pro hráče Rangers i celý klub, je to nesrovnatelné,“ míní.

Přitom zhruba hodinu po utkání Kamara slávistického stopera fyzicky napadl v útrobách stadionu při schůzce, které se zúčastnili i oba trenéři - domácí Steven Gerrard a hostující Jindřich Trpišovský.

Kúdela dostal exemplární trest a přijde tím i o případný start na letním Euru. Zřejmě, pokud ještě trest nezvrátí… Čtyřiatřicetiletý stoper patřil v poslední době do základní sestavy národního týmu.

Přispívá na turnaj pro děti

„Vím, že to Ondra nevrátí, ale rozhodnout takto bez nějakých důkazů je dost pofidérní. Tady je jasně vidět, že tlak z Británie byl asi dost veliký. Nás naopak považují za nějaký póvl z výchovu,“ cítí dvaačtyřicetiletý činovník.

Záložník Zdeněk Šturma pomáhal rodnému Hodonínu s postupem do třetí ligy.
Šturma s Kúdelou hrával i bydlel. 10 zápasů? Za mě je to úplně obráceně, míní

Vedení Pitína se i tak těší na to, až se Kúdela zase vrátí po náročné sezoně domů. Slovácký oddíl má v plánu 12. června uspořádat další ročník Kúdy Cupu. Vyhlášená mládežnická akce se kvůli pandemii neuskutečnila v zimě v bojkovické hale, přesunuta byla na léto.

„Turnaj se koná pod Ondrovým patronátem. Finančně i materiálně ho podporuje. Nějakou částkou třeba přispěje na pronájem haly, nebo dodá věci do tomboly,“ informuje.

Žákovskou akci organizuje především Kúdelův bratr Marek, jenž patří do kádru třetiligového Uherského Brodu. Dlouho byl ale zraněný, v pěti podzimních duelech posbíral jen pětatřicet minut.

V ČSK se angažuje i u mládeže. Sedmadvacetiletý krajní obránce či záložník je rovněž ve výboru TJ Pitín, kde dříve trénoval přípravku, kterou z nedostatku dětí museli zrušit.

Ondřej Kúdela, rodák z Pitína a odchovanec Slovácka v mladoboleslav­ských službách, si za výhru vysloužil pochvalu od rodiny.
Rasismus naruby. Pravdu má vždycky silnější, míní Valter. Kúdelu vedl v žácích

„Nyní jsme začali s benjamínky. A i když nám vládní nařízení nedovolují trénovat společně a všechno je omezené, uvažujeme tom, že přípravku v další sezoně přihlásíme do soutěže,“ přiznává Berčík.