„Na to, že post defenzivního záložníka odehrál poprvé v životě, si vedl dobře. Patřil mezi naše tři nejlepší hráče,“ pochválil jej trenér. „Tomáš byl kapitán, vůdčí typ, a i situace po ztrátě míče často dokázal zachránit. Už tu ale není a je obdivuhodné, jak se postu defenzivního záložníka dokázal Lukáš přizpůsobit za tak krátkou dobu,“ pokračoval Trpišovský.

Bývalý fotbalista Marek Koštíř zahynul při autonehodě.
Tragédie. Bývalý fotbalový talent a reprezentant zahynul při autonehodě

Slavia musela překousnout první porážku v sezoně, když po trefě střídajícího Vodháněla padla 0:1. „Byla to překopávaná, s fotbalem neměla moc společného. Zápas rozhodla situace, kterou jsme Bohemce sami nabídli,“ poznamenal kouč k utkání.

Nezvládl to tým

Ale zpět k Provodovi, který má nahradit nejlepšího českého fotbalistu minulého roku. Jak to zvládal? Vedl si jistě, nechyboval, u jediného gólu nebyl, ale jeho výkon se dá jen těžko oddělit od celého týmu. Slavia v Ďolíčku hrála špatně jako celek.

10. kolo Fortuna ligy - Sparta Praha vs. Slavia Praha
Sparťanský kotel vyhlíží změny. Na čem se dohodli fanoušci a vedení klubu?

„Pohyb nebyl úplně ideální, ale v prvním poločase jsme to hráli zbytečně složitě a snažili jsme se o hru po zemi, což bylo dost složité,“ vrátil se k vršovickému derby třiadvacetiletý plzeňský rodák. Že dostane možnost nahradit oporu, která odešla do anglického West Hamu, se dozvěděl týden před startem ligového jara.

Nouzové řešení

„V přípravě jsem na tomto postu několikrát nastoupil a asi jsem se trenérovi zalíbil,“ mínil Provod a pokračoval: „Je to pro mě netypický post. Jsem hlavně rád, když budu moci hrát. Myslím, že se budu zápas od zápasu zlepšovat. Uvidíme, na jakém postu nastoupím příště.“

Dagmar Damková, Roman Berbr
Úkol pro video? Neřešte u něj hlouposti, vzkazuje Dagmar Damková

Provod byl přitom nouzovým řešením. Na Součkův post se počítalo s někým z dvojice Oscar, Takács. První má ale stop kvůli žlutým kartám (navíc nesmí hrát ani v dalším kole) a druhý utrpěl drobnější zranění.„Před každým zápasem vybíráme sestavu podle typologie soupeře,“ nevyloučil Trpišovský změny.

Suma sumárum: Provod nezklamal, ale najít náhradu za Součka ještě potrvá.