Řeč je o koeficientu UEFA. Letos se bojuje o nasazení klubů do sezony 2020/21, přičemž Češi si ještě nedávno brousili zuby na patnáctou pozici žebříčku. Ta by jim zaručovala dvě místa v boji o Ligu mistrů.

„Víme, že případnou výhrou můžeme pro český fotbal něco udělat,“ uvedl před utkáním s Kodaní trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Nepovedlo se, a optimismus klesl. Mají ještě domácí mužstva situaci ve svých rukou?

Hrají, na co mají

„Zatím jsme díru do světa neudělali, ale ani jsme výrazně nezklamali,“ upozorňuje Vladimír Šmicer.

Jenže: Sparta, kdysi hlavní „zásobárna“ koeficientu, přispěla pouhým bodem, Olomouc získala dva. Stále jsou ve hře Jablonec, který rovněž získal dva, pět jich má na kontě jediný zástupce v Lize mistrů Plzeň a o půl bodu více nastřádala Slavia.

Šmicer k tomu říká: „V Lize mistrů je úspěchem každá remíza, jasně se ukážou finanční možnosti klubů. Slavia zase střídá dobré výkony se špatnými.“

FC Kodaň – SK Slavia Praha. Tomáš Souček odvrací míč před přihlížejícím Pierosem.
Urputná bitva bez branek. Slavia na Kodaň napodruhé nevyzrála

Neskládat zbraně

Ještě ale není konec. Může se stát, že Plzeň ve skupině milionářské soutěže urve třetí místo a Slavia tu svou v Evropské lize vyhraje. Mít dva jarní zástupce by mohlo situaci obrátit.

Hodně napoví hned příští vystoupení, v nichž se Viktoria představí v Moskvě a Slavia v Bordeaux. „Vítězství by pomohla. Lehké to nebude, ale jestli to nezvládneme, nemůžeme hrát výš,“ burcuje někdejší reprezentant i opora Liverpoolu.

Vyhlídky českého fotbalu nejsou optimistické, ovšem pořád je, o co bojovat. Na kolik bodů ještě asi dosáhne?

Utkání Evropské ligy Astana - Jablonec
Jablonec dál čeká na výhru. V Astaně nakonec prohrál o jediný gól