O výše uvedeném tvrzení, které neznámý fanda vyťukal na Twitter, si můžete myslet cokoli, nicméně i ona krapet troufalá slova o něčem vypovídají. Nová posila je v Londýně za personu.

Extratřídu ukázal Souček naposledy v pátek, kdy dal vítěznou branku klíčového mače s Watfordem (3:1). „Byl to gól jako ze starých časů. Skvělý centr do vápna, přesná hlavička,“ usmíval se kouč David Moyes.

Kateřina Svitková v dresu Slavie Praha.
Potvrzeno. Útočná hvězda Slavie míří do Anglie. Bude hrát za West Ham

A pak přišly další zajímavé věty. Kouč dostal otázku, zda se hra Součka nepodobá tomu, nač byl Moyes zvyklý od belgické hvězdy Marouana Fellainiho. „Trochu ano, ale ne tolik, jak si myslíte. Je každopádně štěstí, že jsme Tomáše získali,“ konstatoval. Ještě zpátky k úvodu. 25letý středopolař má podle dalšího pochvalného komentáře snad křídla.

Silná hlava, skvělá výdrž

Vysvětlit se to dá, dokonce hned dvěma způsoby. V utkání s Watfordem nadchl Souček souboji ve vzduchu. Vyhrál patnáct „hlav“, nejvíc ze všech na hřišti. Pozornost vzbuzuje i svými atletickými dovednostmi. Jinak řečeno: běhá. Běhá hodně. Po restartu Premier League má průměr přes 12 kilometrů na zápas,což je nejvíc ze všech hráčů mezi elitou. „Mašina,“ okomentoval to sledovaný fanouškovský účet West Hamu na Twitteru.

Superlativy by mohly pokračovat. Třeba od expertů dostal za výkon proti Watfordu známku 9 (maximum je 10). „A může být ještě lepší,“ zmínil Moyes.

Petr Čech ve výstroji hokejového klubu Guildford Phoenix.
Petr Čech: Mou první bránou je teď ta hokejová. Fandí mi i v Chelsea

Najednou se finální částka za přestup (16 milionů liber) jeví až směšně malá. A jsme u poslední podstatné informace. Souček totiž zůstane v Londýně, to už je v tuhle chvíli jasné na 99,9 procent. Jeho nové mužstvo by již nemělo mít problém se záchranou v Premier Lea-gue. „A pak tady podepíšu smlouvu,“ řekl před pár dny v rozhovoru pro stanici Sky Sports.

Souček dělá opravdu pokroky. Přitom stačí si vzpomenout, jak mu ještě před pár lety valná část slavistů nemohla přijít na jméno. Jeho styl byl neortodoxní, takže jen málokdy slyšel potlesk.

Fascinující, inspirativní

Pověstný zlom přišel v sezoně 2018/2019. Jako záložník s defenzivními úkoly dokázal v lize vstřelit třináct gólů. V tu chvíli začal být oblíbený. Kopal penalty, objevoval se v kádru reprezentace. Když pak Slavia hrála v Lize mistrů, u vytržení byli i soupeři. Dál už to znáte Slavii se zalíbila nabídka West Hamu a svou oporu pustila do ciziny. V pravý čas.

Vladimír Šmicer
Vladimír Šmicer: Slavia mi dělá radost. Doma i v Evropě

A mimochodem, až se jednou Souček na ostrovech rozvypráví o svých začátcích, asi získá další plusové body. Tedy pokud mu tamní veřejnost uvěří, že kdysi měl (jako ostatní na Žižkově) problémy s výplatou a kvůli nezdarům uvažoval, jak s fotbalem skončí.

Jeho příběh je každopádně fascinující. A inspirativní, nemyslíte?