„Cena jednoho testu se v průměru pohybuje okolo dvou tisíc korun. Podrobit se mu musí všichni, kteří budou uvedeni v zápise o utkání. Nejde tedy o levnou záležitost a byl by to tak nečekaný finanční zásah do nastaveného rozpočtu klubu. Soustředíme se tak teď pouze na mistrovskou část a doufejme že za rok už tato omezení platit nebudou,“ uvedl na klubovém webu trenér Milan Furik.

„Chtěli jsme pozvat sponzory, udělat atraktivní zápas pro fanoušky a zavzpomínat třeba na pohárové tažení před 5 lety, když jsme zde v nádherné atmosféře vyřadili Baník Ostrava. Takhle to teď všechno bohužel padá,“ dodal.

Fotbalová asociace sice přislíbila, že bude klubům hradit polovinu všech nákladů, ani to ale nakonec pro amatérské oddíly nebylo dost.

Stejný problém řešili i v Hranicích, které měly v prvním kole nastoupit proti Blansku.

„Přestože by se svaz na zajištění testování finančně podílel, byly by to pro nás vyhozené peníze,“ zhodnotil situaci pragmaticky a bez servítků trenér Radek Fojtů.

Fotbalisté Šumperku (ve žlutém) podlehli v divizním utkání Hranicím 0:3.
Dvě červené a tři penalty. Hranice vyhrály v Šumperku

MOL Cup jako ligový pohár?

Z moravských celků ještě nenastoupí Slavičín proti Třinci.

„Trošku se obávám, aby se z MOL Cupu v této sezoně nestal ligový pohár,“ prohlásil ještě před startem sezony předseda moravské řídící komise Pavel Nezval.

V dalších kolech totiž bude konfrontací mezi celky z profesionálních soutěží a amatérského fotbalu logicky přibývat.

Podle pravidel FAČR musí testy na koronavirus podstoupit každý celek, který se utká s týmem z první či druhé ligy. Tak si to prosadila LFA, která profesionální soutěže řídí. Prvoligové kluby se totiž budou testovat před každým ligovým kolem, druholigové jednou za měsíc.