Toho nahradil bývalý kouč mládeže Jan Jursík. Jenže výrazné výsledkové zlepšení se nedostavilo.

Nový lodivod v deseti zápasech nasbíral osm bodů, což je málo, a jeden z tradičních účastníků divize zatím paběrkuje se třinácti body na čtrnáctém místě tabulky.

Už v pondělí tedy Hraničtí začali se zimním drilem, který by měl pomoci při posunu do klidnějších vod.

„V zimním období chceme změnit charakter našeho fotbalu. Nesmíme být bojácní, nesmíme se bát udělat chybu, protože kdo se bojí, ten ji zákonitě udělá,“ zamýšlí se trenér Jursík nad tím, co bude do jarní části divize potřeba zlepšit.

„Musíme se naučit dávat góly. Nejsme tým, který bude vyhrávat 1:0. Budeme těch gólů muset dát víc, za celou sezonu jsme neuhráli jediný zápas na nulu,“ poznamenal kouč.

Radim Žingor
Postup není na programu dne, říká trenér lídra divize Radim Žingor

Je pravda, že Hranice mají nejhorší defenzivu v soutěži. V patnácti duelech inkasovaly 36 branek. Problémů ale bylo povícero.

„Problém jsme definovali už když docházelo ke změně trenéra. Herní projev nebyl dobrý, s tím souvisí i spousta chyb a nezkušenost hráčů. Aspektů bylo hodně, neměli jsme klasického zakončovatele, taky na nás ležela psychická deka,“ ohlíží se hranický trenér.

Důvěru ve své svěřence Jursík neztrácí, naopak.

„Jsem přesvědčen o tom, že mužstvo nehrálo to, na co má. Potenciál hráčů je výrazně vyšší, než to, co předváděli. Teď je jen potřeba, je o tom přesvědčit,“ myslí si lodivod.

Tomu zase stále věří vedení SK Hranice, třebaže asi po odvolání bývalého kouče Sobka čekalo lepší výsledky.

„Od vedení jsme dostali důvěru pro jarní část sezony. Nemůžu říct, že bychom měli nějakou negativní zpětnou vazbu. Vedení klubu hodnotilo kladně to, že se zlepšil herní projev a výkonnost šla nahoru. Z mého pohledu ale ta změna byla pořád ještě malá,“ uznává Jan Jursík.

Fotbalisté TJ Sokol Bělotín po úspěšném podzimu
Žádná Sigma. Nejproduktivnější útok v kraji má Bělotín!

Hranický srdcař

Zimní přípravu začali Hraničané brzy. Už v pondělí vyběhli k prvnímu tréninku. A první dva týdny je podle všeho čeká tvrdý dril.

„Fotbal si musíme zasloužit. Teď se budeme věnovat fyzické přípravě,“ potvrdil trenér Sportovního klubu.

Od 7. do 11. února pak jeho tým zamíří na soustředění do Blanska. Kádr Hranic se příliš nezměnil, přes zimu odešli pouze Jiří Schlimbach a David Gabčo. Kostra týmu zůstává.

Zajímavým posílením na tolik potřebné pozici hrotového útočníka pak může být příchod Adama Kušnera.

Hranický fotbalista dostal před třemi lety šanci ve druholigové Opavě, avšak v prvním utkání zimní přípravy utrpěl vážné zranění hlavy.

Vytáhlý útočník se pak v klubu neprosadil a zamířil pracovně do Anglie. Nyní by však měl kopat divizi v rodných Hranicích.

„Už jsme spolu mluvili, myslím, že jsme se dohodli. Samozřejmě nevím, v jakém stavu Adam je, ale pořád je to postava, která budí respekt. I když bude schopný ze začátku odehrát čtyřicet, padesát nebo sedmdesát minut, pořád to pro nás bude posílení. Je to útočník, který dokáže navázat soupeře, dávat góly,“ věří Jan Jursík.

Fotbalisté Ústí (v červeném) v derby proti SK Hranice (2:0)
Parádní bitvu o Hranice sledovalo osm set lidí. Víc než má Ústí obyvatel


Cíl pro jaro je tedy jasný – co nejrychleji se odpoutat od sestupových zón. K tomu ale bude potřeba konečně vyhrávat. Hranice za celý podzim zvítězily pouze třikrát.

„Nepřipadá v úvahu, že bychom spadli. To bych těžce snášel. Jsem hranický srdcař, takže udělám všechno pro to, abych mančaftu pomohl. Musíme se co nejrychleji dostat ze čtrnáctého místa. Je tam bodová ztráta, ale není to nic katastrofálního. Jsem přesvědčen o tom, že ta soutěž je tak vyrovnaná, že porazit může kdokoliv kohokoliv,“ uvědomuje si trenér SK.

Na rozdíl od kormidelníka lídra divize z Ústí Radima Žingora také chválí nové jádro hranických fanoušků.

„V Hranicích tady celé roky máme diváky. Teď se tady objevilo dvacet nebo třicet mlaďochů, kteří fandí, ať je vývoj zápasu jaký chce. Když vynecháme vulgarismy nebo nějaké fyzické projevy, tak fandění k fotbalu patří. Hrát před plnou tribunou, která mlčí, nikoho fotbalově nepovznáší,“ uzavřel Jan Jursík.

Fotbalisté Hranic. Ilustrační foto
Hranicím sebrala tři body s favoritem závěrečná penalta

Přípravné zápasy SK Hranice:

sobota 27. 1. Hranice – 1. FCV Přerov 10.50
neděle 4. 2. Hranice – Nové Sady 10.50
neděle 11. 2. Hranice – Bělotín 12.45
sobota 17. 2. Hranice – Lutín 10.50
sobota 24. 2. Hranice – Všechovice 10.50
sobota 3. 3. Hranice – Černovír 10.50
sobota 10. 3. Hranice – 1. HFK B 10.50