Psal se rok 1990, když Alexandr Bokij přestupoval z ruského Spartaku Moskva, s nímž se stal dvojnásobným mistrem Sovětského svazu, do Sigmy Olomouc.

„První jednání s Jiřím Kubíčkem (bývalý manažer Sigmy – pozn. red.) byly kolem roku 1989. V té době jsme slavili zisk mistrovského titulu, ale klub mě nepustil. Za rok se situace změnila. Do týmu přišel nový trenér a generace mladých hráčů. Já měl už 33 let, a tak jsem možnost využil a šel do Sigmy. Navíc jsem dostal zajímavý plat a hráči mě rychle přijali,“ popisoval Bokij okolnosti přesunu.

V tu dobu už byl tedy na sklonku kariéry, přesto zažil posvátnou jízdu pohárem UEFA, vyřazení Hamburku a čtvrtfinálový dvojzápas s Realem Madrid.

„Hráli jsme pohledný a produktivní fotbal, díky čemuž jsme se dostali dvakrát na třetí místo v lize. Myslím, že kdybychom hráli s Realem hned po Hamburku, tak jsme tenkrát mohli postoupit i dál. Na jaře už ale nasazení i psychika trochu opadly,“ zavzpomínal Bokij. S německým klubem totiž Hanáci hráli na podzim, se Španěly až po zimní přestávce.

„Nebyly to jen zápasy s Realem. Pokud se nepletu, tak při naší cestě to bylo poprvé, co český tým postoupil přes ruský (Torpedo Moskva, pozn. red.) a i německý,“ dodal Bokij.

Tatran Všechovice - 1. HFK Olomouc
FOTO: Chybí nám důraz, jsme nejhorší, věděl po další porážce kouč HFK Machala

Postupně se přesunul do role hrajícího trenéra až přestal hrát úplně. V Olomouckém kraji vystřídal jako kouč spoustu mančaftů – hlavně tedy v nižších soutěžích. Vedl například tým Uničova, Hranic nebo HFK Olomouc.

„Během kariéry jsem neměl čas věnovat se něčemu jinému než fotbalu, takže bylo přirozené, že jsem u něj zůstal. Navíc jsem hrál pod mnoha trenéry, ale nejlepším byl Brückner, od kterého jsem si určitě něco vzal,“ potvrdil.

Právě v Holici strávil půlrok na podzim, kde nahradil odcházejícího Jiřího Derca. Ale nebylo to poprvé, co v HFK působil. Klub vedl už před dvaceti lety. „Vzpomínám si na to, ale nevydržel jsem moc dlouho – přípravu a pět nebo šest zápasů. Udělali jsme pět nebo sedm bodů. Byli jsme na dobré cestě k záchraně ve druhé lize, ale skončil jsem. Teď bych chtěl zůstat déle,“ říkal ještě v létě. Jenže v zimě se přesunul do Moravské Třebové, tedy celku hrajícího pardubický krajský přebor.

Kromě toho má za sebou také štaci v Blšanech, kde mu pod rukami prošel třeba Petr Čech. „Byl jsem šéftrenér mládeže a na Čechovi bylo poznat, že to bude velký hráč,“ uznal.

Jenže životopis čtyřiašedesátiletého rodáka z běloruského města Lida čítá více zajímavostí. Několikrát se vracel zpět do Ruska, často jako šéf skaut (Zenit Petrohrad, Spartak Moskva či Dinamo Moskva).

Jan Walter (s kapitánskou páskou) slaví vstřelený gól společně se svými spoluhráči
Čechovický kapitán Jan Walter: 28 let bylo dlouhých, teď tu rozpoutáme peklo

Velkého úspěchu však dosáhl v roce 2008, kdy jako sportovní ředitel slavného Zenitu Petrohrad ovládl s klubem Pohár UEFA. Tehdy Zenit přešel postupně přes Villareal, Marseille, Leverkusen a v semifinále zostudil debaklem 4:0 Bayern Mnichov (první zápas 1:1). Ve finále v Mancheseru porazil 2:0 skotský Glasgow Rangers.

V tu dobu vedl tým Dick Advocaat a v kádru byl třeba Andrej Aršavin, nejlepší střelec soutěže Pavel Pogrebňak nebo Radek Šírl.

V Rusku si Bokij vyzkoušel také roli trenéra. Nejprve v Chimki, kam chtěl přivést bývalého obránce Sigmy Martina Hudce. A jako asistent pomáhal Pavlu Vrbovi v Anži Machačkale.