„Minulý pátek jsem ukončil své půlroční angažmá. Rozloučil jsem se s hráči i vedením, měli jsme lehké posezení. Popřál jsem všem v krajském přeboru hodně štěstí a dobrých výsledků,“ oznámil navíc kouč Vojtěch Bušina konec svého krátkého působení na lavičce Sokola.

Ten měnil trenéry už po nepovedeném podzimu, kdy si tým nepřipsal jedinou výhru. Místo Libora Skopala tenkrát dočasně nastoupil Pavel Sencovici s Petrem Černotským. Právě první jmenovaný je hlavním adeptem na post trenérské jedničky i nyní. Nic ale zatím není potvrzeno. Pouze to, že končí Vojtěch Bušina.

Benefiční fotbalové utkání v Kozlovicích mezi výběrem Kopaček (v bílém) a Hokejek (v červeném)
Kopačky vs. Hokejky. Takto si to rozdaly hvězdy na benefici v Kozlovicích

„Měl jsem dohodu na půl roku s možným prodloužením, ale po zralé úvaze jsem i z pracovních důvodů skončil. Je to časově velmi náročné, ze stejného důvodu jsem odmítl další dvě nabídky,“ nastínil Bušina, který se bude věnovat klubu ve Spálově, kde sám žije.

Jak se tedy vlastně sestup Ústí rodil? Tak nějak přirozeně. Základem byl před sezonou odchod úspěšného trenére Radima Žingora a s ním i odliv několika klíčových hráčů.

„Odchod pěti nebo šesti hráčů se nepodařilo zacelit. Mým předchůdcům se nepodařilo mužstvo nastartovat. Přes zimu jsme se kádr snažili doplnit, podařilo se to ale jen částečně. V některých zápasech jsme sáhli i do B-týmu. I vedení si bylo vědomé, jaká byla hráčská ztráta a jaká je kvalita týmu,“ nastínil Vojtěch Bušina.

Na jaře přeci jen Sokol pod jeho vedení měl snahu vzlétnout. Když už přišla výhra 4:2 nad Heřmanicemi a následná remíza v Kozlovicích, přišla jiná rána. Květnové zatopení hřiště v Ústí řekou Bečvou, které poslednímu týmu tabulky symbolicky zastřihlo křídla.

„I když nám voda na čtrnáct dní vzala tréninkové podmínky, zápas pravdy s Přerovem nám vyšel,“ zmínil Vojtěch Bušina druhou a poslední výhru Ústí v sezoně.

„Kluci ale neměli odehráno, což se pak projevilo v dalších zápasech,“ dodal kouč.

V příští sezoně tedy „áčko“ TJ Sokol Ústí čeká návrat do krajského přeboru, v němž působil v letech 2015 – 2017 a předtím dlouho i pod vedením Vojtěcha Bušiny od roku 2003 do jara 2014.

„Věřím, že nedojde k dalšímu oslabení týmu a odchodům. Při dobrém doplnění se tým může konsolidovat a hrát v horní polovině tabulky,“ myslí si Vojtěch Bušina.

Zatím je jasné, že kádr opouští pouze nejlepší střelec Erik Smítal a obránce David Hutník.

Iva Podjuklová na veteránském MČR
Veteránka Podjuklová je dvojnásobnou mistryní ČR

Sezona Ústí:

Divize, skupina E

16. místo

11 bodů, skóre 24:86

2 výhry, 5 remíz, 23 proher

Nejlepší střelec: Erik Smítal (10 gólů)

Zlý muž: Michal Škařupa (7 ŽK)

Nejužitečnější hráč (podle trenéra): Patrik Sencovici

Nejlepší moment: Remíza 1:1 v Kozlovicích

(„Nechybělo moc a mohli jsme na hřišti silného soupeře zvítězit, Sencovici ale trefil břevno.“)

Nejhorší moment: Domácí debakl 0:7 v derby s Hranicemi

(„To byl výprask, k tomu nejde víc říct.“)